teer, distallatietijd 2'/2 uur (temperatuur der retort ± 950 ° O, er werd verkregen:

47 V 2 KG. uitsluitend gruis, zacht en onbruikbaar voor andere doeleinden.

6e proef: ƒ. 50 KG. stof van de batterijen vermengd met 30 KG. ruwe teer-, distillatietijd 3 uur (temperatuur ± 1000 ° C.) er werd verkregen :

45 KG. cokes tot en met parelgrootte en 16V2 KG. gruis. De cokes was tamelijk hard maar minder bruikbaar dan volgens proef d.

Thans kon worden aangenomen, dat de hoeveelheid teer, benoodigd voor het behoorlijk binden der stofmassa’s niet lager moest zijn dan 60®/o der gebruikte stofhoeveelheden en werd dan ook bij de nog volgende proeven steeds 30 KG. teer gebruikt op 50 KG. van eenige stofsoort.

Alléén nam ik niet meer de ruwe koolteer als bindmiddel maar wenschte zoo mogelijk ook daarvoor een minderwaardig product en maakte gebruik van de teer, welke geschept wordt van den bodem van den separator, de stijve en taaie teer uit de hydr. mains enz. dus min of meer waardeloos:

7e proef. g. 50 KG. stof uit de stof vangers der cokesgasfabriek vermengd met 30 KG. stijve teer uit de hydr. mains, distillatietijd 3’/2 uur (temperatuur der retort + 1000 ° C.), er werd verkregen:

50 KG. cokes tot en met parelgrootte en 12V2 KG. gruis. De cokes is vrij hard, lichtgrijs van kleur en brandt uitstekend.

8e proef. h. 25 KG. stof alt de stofvangers der cokesgasfabriek 25 KG. stof van de batterijen der generatorovens , vermengd

met 30 KG. stijve teer uit den separator, distillatietijd 3'/2 uur (temperatuur ± 1000 ° C.), er werd verkregen:

47 KG. cokes tot en met parelgrootte en 18'/2 kg. gruis. De cokes was minder hard dan genoemd onder g, doch van vrij goede qualiteit en wel bruikbaar.

Qe proef. i. 50 KG. stof uit de dakgoten der cokesgasfabriek vermengd met 30 KG. stijve, taaie teer, distillatietijd 3 uur (temperatuur ± 1000 ° C.), er werd verkregen:

46 KG. cokes tot en met parelgrootte en 3V2 kg. gruis. De cokes is hard en zilvergrijs van kleur, brandt zeer goed en houdt zeer lang stand in het vuur.

proef. j. 50 KG. stof uit de dakgoten der nieuwe werkplaatsen vermengd met 30 kg. harde, onbruikbare teer, distillatietijd 3 uur (temperatuur ± 1000 ° C.) er werd verkregen :

47 KG. cokes tot en met parelgrootte en 5V2 KG. gruis. De cokes is tamelijk hard en brandt heel goed.

lle proef. k. 50 KG. roet uit het rookkanaal van ketelhuis A vermengd met 30 KG. stijve teer uit den separator, distillatietijd 3 uur (temperatuur ± 1000 ° C.), er werd verkregen:

571/2 KG. cokes tot en met parelgrootte en 121/2 KG. gruis. De cokes is vrij hard en donkergrijs van kleur, het gruis is eveneens tamelijk hard, vast en bruikbaar als brandstof.

Deze cokes werd verbrand in eene vuurpot en bleek langer bestand tegen het vuur dan gewone cokes; alléén asch bleef over.

Uit bovenstaande proefnemingen is gebleken, dat de stof uit de stofvangers der cokesgasfabriek en van de daken in die omgeving, vermengd met 60 0/0 teer en behoorlijk gedistilleerd eene zeer bruikbare en vaste cokes oplevert, die voor de gewone cokes niet onderdoet en deze in warmtegevend vermogen overtreft; de stof van de batterijen der generatorovens alléén verwerkt geeft eene cokessoort, welke minder goed samenpakt en losser blijft; de aschvorming is daarvan ook grooter en geschiedt vlugger; terwijl de cokes, verkregen uit het roet van het rookkanaal weer veel vaster en deugdzamer is.

Alle cokessoorten hebben gemeen, dat ze langen tijd gloeien bij de verbranding en niet uiteen vallen.

Nu de bruikbaarheid en de verwerking der stofsoorten is aangetoond, is het m. i. van belang, nader vast te stellen wat op groote schaal de kosten zullen zijn voor het produceeren van deze cokes:

Het spreekt vanzelf, dat zulks op het meest gunstig tijdstip zal moeten geschieden, b.v. indien er ovens onder vuur zijn, die gereed staan voor het bedrijf doch door omstandigheden nog niet kunnen worden meegenomen öf wel, wanneer volle gashouders het overslaan van retortladingen noodig maken; dan is het de tijd, deze stilstaande retorten te benutten om daarmee cokes te produceeren, hetgeen dan kan geschieden zonder extra kosten van ovenverhitting en soms wel zon-