Ik heb 28 jaar het systeem doorgezet om vatt 6 tot 6 uur niets te doen. Als de generator groot genoeg is, dan gooit men er een flinke hoeveelheid in.

Ik heb een schachtoven bij een oven geprojecteerd en er behoeft niet een nieuwe oven gezet te worden; die schacht kan achter de retorten aangebracht worden. Dan is er een voorraad, die voldoende is om van 12 tot 12 het vuur bij te houden.

Men vraagt: gedurende 24 uren? Ik doe het nooit. Ik ga van 6 tot 6. Maar het systeem van des Zondags niets doen als het kan, heb ik altijd doorgezet. Het is niets bijzonders. Ik heb gelegenheid gehad om verleden week op een stilstaanden Zondag 3 hectoliters fijnkolen te kunnen laden en ik kon constateeren, dat uit die hoeveelheid 300 K.G. 8 M 3. gas is gekomen.

De heer H. J. Loggers, (Warmer): Ik zou niet gaarne zien, dat de vergadering de groote verantwoordelijkheid op zich nam tegenover dat raadslid, waarvan de heer Theunissen sprak, door als haar oordeel uit te spreken, dat het niet mogelijk is des Zondags de gasfabriek stop te zetten.

De Voorzitter: Acht U het wel mogelijk?

De heer H. J. Loggers: Ik zeg niets!

De heer Th. Ferkranus: Ik wijs er den heer Theunissen op, dat voor hem de proef zeer gemakkelijk te nemen is.

Ik heb nog eenige andere ovens en heb eens geïnformeerd wat het kosten zou om die te veranderen in schachtovens, en die kosten zullen niet meer bedragen dan ƒ 400, a ƒ 500,— per oven.

Indien dus een gemeentebestuur er op gesteld is om absolute Zondagsrust door te voeren, dan kunnen de kosten geen bezwaar opleveren.

Ik heb aan mijn gemeentebestuur gevraagd, of het dat bedrag over had voor het veranderen van een oven, en men bleek daartoe bereid. ledere collega, die met dergelijk gemeentebestuur te maken heeft, kan de proef nemen.

De heer P. Hij del aar, (Zeist): Totnogtoe heeft men bij deze discussie alleen het oog gehad op het lagere personeel van de gasfabriek, maar ik wil vragen: wat doet de directeur

zelf, als er algemeene Zondagsrust is ingevoerd? Gaat die des Zondagmorgens het hek van de fabriek sluiten en komt er dan niemand meer in de fabriek, tot Maandagmorgen om 6 uur? Of is de directeur zelf verplicht het geregeld toezicht te houden? Maar dat zou een consequentie zijn van dergelijk standpunt, die niet te aanvaarden is en wij kunnen dan in het algemeen zeggen, dat doorvoering van

absolute Zondagsrust aan een gasfabriek onmogelijk is.

Het hek sluiten op zeker moment, 24 uur wegblijven en er niet naar laten kijken, dat

zou onverantwoordelijk en onmogelijk zijn.

De Voorzitter: Ik wil vragen aan den heer Theunissen: wordt in normale tijden de straatverlichting niet ontstoken?

De heer J. S. Theunissen: Het gaat automatisch !

De Voorzitter: Wie zet den automaat aan?

De heer J. S. Theunissen: De drukzetting moet ook gebeuren en om het den menschen zoo min mogelijk lastig te maken, doe ik het zelf.

Ik kon het ook niet helpen, dat het in December vrij sterk vroor. Ik wilde mijn gashouder sparen en toen heb ik de stoomketel moeten stoken om het water onbevroren te houden. Het vriest op Zondag even goed als door de week.

Ik heb ondervonden en gezien, dat de cokes in den generator Zondags afbrandt. Dus den generator moet ik laten bijvullen.

Het is een quaestie van een enkel uur op een dag, maar men is er in Rijssen minder over te spreken, dat die geringe arbeid geschiedt.

De heer J. Ph. Bruinwold Riedel: Ik zou mij kunnen vereenigen met hetgeen de Voorzitter heeft gezegd, wanneer zijn uitspraak zoodanig gewijzigd wordt, dat uitgesproken wordt dat het bij den bestaanden toestand voor de gemeente Rijssen niet mogelijk is absolute Zondagsrust door te voeren.

De heer M. C. Sissingh, c. \. (Rotterdam): Ik meen, dat de vergadering zich niet moet uitspreken over den toestand in een bepaalde gemeente of over een bepaald geval.