net plaats gevonden. Tegen half zeven was in het zuiden en het westen der stad plotseling alles in donker gehuld. Ook de trams konden niet rijden. Nadat het euvel binnen 10 minuten scheen verholpen te zijn, herhaalde de storing zich even na zevenen weer. In het Parkwegkwartier was het tegen ruim half negen weer licht; oudere buurten, als die der Haarlemmerpoort, bleven langer van licht verstoken. Eerst na 10 uur was men de stagnatie weer geheel meester geworden.

Dinsdagmorgen 8 October deed zich het zelfdeverschijnsel, maar in veel grootere mate dan den vorigen avond voor.

Een groot gedeelte van Amsterdam was gedurende den geheelen morgen van alle electrische licht verstoken, terwijl vele bedrijven niet konden doorwerken, daar voor de machineriën geen stroom kon worden gegeven. Door de Directie der Electrische Centrale werd een uitgebreid onderzoek ingesteld, de storing was echter Dinsdagmiddag nog niet hersteld.

Van Maandagavond 7 uur af tot Dinsdagavond 6 uur is men aan een stuk aan het werk geweest, met verschillende ploegen, om de stroomvoorziening weer normaal te maken. Door de omzetting van de schakeling van het net had men Dinsdagavond den toestand zoo geregeld, dat de stroomvoorziening voldoende was, zonder dat men den defecten transformator behoefde te gebruiken.

Ten overvloede werd Dinsdagmiddag een

kleinere transformator in de plaats van den defecten gesteld zoodat omstreeks 6 uur in den avond de toestand weer normaal was.

Een systeem van Krachtinstallahes voor Belgtè.

Volgens de Financial News heeft een vakman de Belgische regeering een ontwerp voor de voorziening van geheel België met goedkoope electrische kracht aan de hand gedaan. Het is gebaseerd op de inrichting van 7 reusachtige krachtwerken van 100.000 tot 900.000 K. W. die een stroom van 1.000.000 Volt zullen leveren. Zij zouden worden opgericht in Charleroi, Bergen, Limburg, Luik, Antwerpen, Gent en Oostende. Ter verkrijging van nevenproducten zullen er tevens kolen gedestilleerd worden. Naar schatting zouden er bij het ten uitvoer brengen van dit plan jaarlijks 5 millioen ton kolen worden bespaard.

HULPMESTSTOFFEN.

De Minister van Landbouw, Nijverheid en Handel heeft bepaald, dat de geldigheidsduur van de schikking van 26 Juni 1918, afdeeling crisiszaken no. 11843, bureau Landbouw, wordt verlengd voor het tijdvak aanvangende 1 October en eindigende 31 December, en dat de zwavelammoniak door de fabrikanten moet worden afgeleverd in deugdelijke zakken van 100 K.G. welke voldoen aan voor normaal .vervoer te stellen eischen.

Gedrukt bij H. F. de Swart & Zoon, te ’s-Gravenhage.