elke 100 Kg. teer zijn ca. 15 Kg. stoom van lage spanning noodig. De oververhitting van de stoom komt in den teerverhitter U tot stand.

De nieuwe werkwijze is op modernen wetenschappelijken grondslag en practische ervaring gebouwd en de hiernaar uitgevoerde inrichtingen werken reeds sedert jaren zonder eenige bedrijfsstoornis.

Met een dezer inrichtingen werd b.v. uit steenkolenteer van verschillende herkomst voortdurend hard pek gewonnen, hetwelk bij C. week wordt, een prestatie waarbij iedere destilleerketel in zeer korten tijd onbruikbaar zou zijn geworden. In een andere inrichting werd met Roerneensche aardolieresidu’s (p'akura) cylinderolie afgedestilleerd, met een viscositeit

van 16,6 bij C., met een ontvlammingspunt van 220° C., een smeltpunt van 7° C. en een dichtheid van 0,952 bij 15° C.

De voordeelen van de teer- en olie-destilleerinrichtingen volgens het patent van Dr. Kubierschky kunnen dus op de volgende wijzegemakkelijk worden samengevat.

1. Geen druk, geen vacuum, geen brandgevaar, 2. Continu bedrijf, scherp gescheiden, watervrije fracties.

3. Geen ontleding van de meest waardevolle oliën, dus hoog nuttig effect.

4. Goedkoop bedrijf, weinig warmteverbruik en kleine plaatsruimte.

De inrichtingen worden in verschillende grootten voor capaciteiten vah 500 -2500 Kg. per uur in één toestel, onder splitsing der

Fig. 6 Teerdestilleerinrichting. D. R. P.

destillaten in elk gewenscht aantal fracties, gebouwd. In een dergelijk toestel kan b. v. ruwe aardolie direct in lichte benzine, zware benzine, petroleum, gasolie, spillenolie, machineolie, cylinderolie en pek gesplitst worden, waarbij de kookgrenzen der verschillende fracties zeer scherp van elkaar zijn gescheiden en de afzonderlijke destillaten steeds in dezelfde graad van zuiverheid worden gewonnen.

Ook bruinkolen- en generatorteer, zoowel als aardolieresidu’s, leisteenolie enz. kunnen met bovenbedoelde toestellen zeer gemakkelijk verwerkt worden. Is de bruinkool- of generatorteer met veel water vermengd, en wil men de kostbare verdamping in het destilleertoestel vermijden, dan moet op mechanische wijze

het water verwijderd worden, waardoor men het grootste deel van het water tot op ongeveer 1 a 20/o eruit haalt. Ook hiervoor zijn bijzondere inrichtingen meermalen met succes uitgevoerd.

De gewonnen ruwe destillaten kunnen daarna door rectificatie en raffinage verder veredeld worden.

De rectificatie of de reiniging van de destillaten geschiedt gewoonlijk na het uitkristalliseeren van anthraceen, naftaline en paraffine, enz. door herhaalde destillatie om zuivere producten te verkrijgen. Ook hierbij zijn door juiste keuze van constructie, van afmetingen en methoden der te gebruiken apparaten in bovenbedoelden zin groote besparingen aan tijd, warmte en werk te verkrijgen.

Vaak is bij het gebruik van Kubierschky