BERICHTEN VAN HEINDE EN VERRE.

PERSONALIA.

G. F. H. Houben, w. i. Ons gewoon lid Houben, Directeur van de gemeentebedrijven en de waterleiding te Breda, is benoemd tot Directeur der N. V. Algemeen Technisch Installatie-Bureau (A. T. 1. B.) te Heerlen.

C. L. Philips, w. i. Ons gewone lid Philips, Directeur van de gemeentebedrijven te Heemstede is benoemd tot Directeur van de gasfabriek en de waterleiding te Nijmegen.

GAS.

Apeldoorn. De Gemeenteraad van Apeldoorn heeft in zijn vergadering van 27 Mei besloten een uniformen gasprijs in te voeren en dezen met ingang van het tijdstip na de meteropneming in Juni vast te stellen op 18 cent per M^.

De Raad heeft voorts Burgemeester en Wethouders in diezelfde vergadering voor onbepaalden tijd, onder zekere voorwaarden gemachtigd, den gasprijs te wijzigen en alsnog eene gasverordening vastgesteld, waarin o. m. opgenomen is de bepaling, dat met verbruikers van gas boven een door Burgemeester en Wethouders te bepalen hoeveelheid bijzondere overeenkomsten kunnen worden aangegaan.

Assen. Aan de N.V. Vereenigde Ned. Chamottefabrieken te ’s-Gravenhage werd opgedragen het uitbreken van de twee bestaande 9-retortsovens en hiervoor in te bouwen 2 stuks 9-retorts-halfgeneratorovens.

Bedum. Met ingang van 23 Febr. is tot Directeur van de Gasfabriek benoemd de heer B. B. VAN Iperen Jr., voorheen Bedrijfsleider aan de Gasfabriek te ’s-Gravendeel.

In de maand Mei is door den Raad der Gemeente Bedum besloten het salaris van het fitters- en stokerspersoneel te verhoogen en tevens om voortaan de pensioenstorting van alle gemeenteambtenaren geheel voor rekening der gemeente te nemen.

Het salaris van een Fitter is thans ƒ3l. der week; dat van een stoker ƒ 30,— per week.

Doordat met de verbruikers van Industriegas een contract bestaat voor levering van; de eerste 3000 M 3. a 15 cent, de volgende 2000 M 3

a 12 cent, het meerdere a 10 cent per (een en ander mits gebruikt in het tijdvak 1 Oct. 1919—1 Oct. 1920, kon die prijs niet gewijzigd worden. Besloten is echter om de prijs van Industriegas met ingang van 1 October vast te stellen als volgt: de eerste 3000 MA a 18 cent, de rest voor 16 cent per MA gebruikt in het tijdvak 1 Oct. 1920—1 Oct. 1921.

Breda. Aan het gasbedrijf, dat met een kapitaal van ƒ30.000, werkt, werd een nieuw werkkapitaal van j 200.700, verstrekt.

Bussum. In de vergadering van den Gemeenteraad van 20 April jl. werd besloten het huidige differentieële tarief voor de levering van gas, bedragende; voor een maandelijksch verbruik van I—3o M 3 14 c.; voor een maandelijksch verbruik van 31—50 lB c.; voor het resteerende de kostende prijs ƒ0,25 c. per M 3 te vervangen door een uniform tarief van /■0,19 c. per M 3.

Verder werden Burgemeester en Wethouders gemachtigd om in voorkomende gevallen aan industrieële grootverbruikers gas te leveren tegen speciale, lagere tarieven.

Volgens de voorstellen van Burgemeester en Wethouders werd het raadzaam geacht, geen hoogeren prijs voor het muntgas te doen betalen dan voor het over een gewonen meter verbruikte gas, zoolang de kostende prijs zoo hoog blijft, als thans het geval is.

Een motie van een der sociaal-democratische raadsleden, waarbij de wenschelijkheid werd uitgesproken, om tot invoering van een progressieve regeling over te gaan, zal in een volgende vergadering worden behandeld, nadat Burgemeester en Wethouders daaromtrent praeadvies zullen hebben uitgebracht.

Deventer. Burgemeester en Wethouders deelen den Raad mede, dat bij behoud van den bestaanden gasprijs zeker op een verlies van ƒ68,000, – op het gasbedrijf valt te rekenen voor het loopende dienstjaar. Zij kunnen zich echter vooral met het oog op de groote uitbreiding van het electrisch net hier ter stede, niet met het voorstel der commissie van bijstand om den prijs van 1 Juli af met 4 cent per M 3 te verhoogen, vereenigen en stellen behoud