The Gas World, 15 April 1922.

In de vergadering van de North British Association of Gas Managers behandelde Mr. G. Keillor de vraag, welke qualiteit het gas moet hebben in verband met de nieuwere inzichten. Hij waarschuwt tegen de vele vaak onbetrouwbare bedrijfsresultaten van toestellen, waarmede gas van zéér lage calorische waarde wordt gemaakt, en die per ton kolen abnormaal groote hoeveelheden caloriën in gasvorm zouden omzetten. Gas van ca. 4000 caloriën verbrandingswaarde per M 3 is volgens hem het meest aanbevelenswaardig. (K.)

The Gas World, 15 April 1922.

Het feit, dat op de meeste gasfabrieken het nuttig effect der stoominstallaties zeer laag is, gaf Mr. T. W. Harper aanleiding na te gaan, wat daarvan in hoofdzaak de oorzaken zijn. In vele stoomketels, die geconstrueerd zijn voor het stoken van brandstoffen met een hoog gehalte aan vluchtige stoffen, wordt met slecht resultaat cokes en bries gestookt. Te weinig worden nog voedingwatervoorwarmers, oververhitters en andere middelen, vooral bij den aanleg der leidingen door de fabriek toegepast, die groote besparing aan brandstof kunnen geven.

Het artikel geeft wel den indruk, dat de toestanden op dit gebied in Holland reeds belangrijk beter zijn dan in Engeland. (K.)

The Gas World, 22 April 1922.

Norton H. Humphrys bespreekt de critiek, die in de couranten herhaaldelijk verschijnt over de berekening van het gas per therm. Het groote publiek schijnt de beteekenis daarvan niet te begrijpen en vraagt voortdurend, waarvoor die omrekening dient. (K.)

The Gas World, 22 April 1922.

In dit nummer komt een uitvoerige beschrijving voor van de op de Seaboard Jfy. Product Coke Company toegepaste gaszuivering langs den natten weg van zwavelwaterstof, uitgewerkt door Mr. F. W. Sperr van de Koppers Company te Pittsburg. Als waschvloeistof wordt een sodaoplossing gebruikt. Men gelooft, dat met deze methode de droge zuivering grootendeels, zoo niet geheel, zal kunnen vervallen.

(K.)

The Gas World, 29 April 1922. Men maakt melding van een nieuwe continu

werkende generatorinstallatie, systeem Moore, een verbetering van het systeem Tully. Afgewacht dient te worden of dit werkelijk een toestel is, dat in de practijk zal voldoen. Uit de beschrijving met teekening volgt, dat men gas van elke gewenschte calorische waarde kan maken (1800 tot 4000 caloriën) m. a. w. de kolen geheel kan vergassen of cokes, teer en ammoniak als bijproducten winnen. Voorts zouden ook andere brandstoffen vergast kunnen worden. Inderdaad zou dit een ideaal apparaat zijn.

The Gas World, 6 Mei 1922.

Mr. Smith beschrijft de invloeden, welke de fijnheid der kolen, de inwendige druk waaronder zij gedurende de destillatie verkeeren, de constructie van de ovens, de destillatietijd enz. uitoefenen op de qualiteit van de in cokesovens verkregen cokes.

Er blijkt uit, dat behalve de qualiteit der kolen, deze factoren eveneens van groot belang zijn. (K.)

The Gas World, 6 Mei 1922.

Mr. Arthur Roberts heeft een patent genomen om ook kolensoorten, die tot op heden niet geschikt waren om cokes voor metallurgische doeleinden te geven, daar toch voor te kunnen gebruiken.

Uitvoerig behandelt hij de omstandigheden, waaronder de vorming van cokes plaats vindt en komt tot de conclusie, dat het slechts noodig is, dat bij de destillatie zoo snel mogelijk een temperatuur van 6 a 700" C. wordt bereikt. Bij deze temperatuur worden dan de bindende stoffen gevormd en wordt voorkomen, dat zij door oxydatie bij lagere temperaturen voor d-e cokesvorminé verloren gaan.

De ovenconstructie moet dus zoodanig zijn, dat de versche lading kolen snel verwarmd wordt. Na het bereiken van de critische temperatuur kan voor, het verdere destillatieproces de stijging langzamer geschieden door gebruik te maken van de in het vuurvast materiaal geaccumuleerde warmte.

Het zal van belang zijn te vernemen of de inzichten van Mr. Roberts juist zijn en op deze wijze meerdere kolensoorten in cokesovens zullen kuniien worden gebruikt. (K.)

The Gas World, 13 Mei 1922.

Het kan voorkomen, dat de gasberging nog voldoende is, maar de gashouders na het ont-