BERICHTEN VAN HEINDE EN VERRE.

PERSONALIA.

W. F. Payens. Op 1 Mei j.l. is het jubileum van den heer Payens onder groote belangstelling gevierd.

Burgemeester en Wethouders kwamen, naast tal van anderen, den jubilaris gelukwenschen en hem de mededeeling doen, dat hij benoemd was tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Namen zijne medeleden hebben Voorzitter en Secretaris den heer Payens persoonlijk aller gevoelens van sympathie en vriendschap vertolkt, terwijl een hem aangeboden bloemstuk daarvan een tastbaar bewijs was.

J. de Koek f. Op 15 April 1922 is te Haarlem het lid der Vereeniging J. de Kock, Oud-Directeur van de gasfabriek te Hilversum, op 48-jarigen leeftijd na een langdurig lijden overleden.

DIVERSEN.

Leiden, 20 April 1922. Burgemeester en Wethouders stellen voor een wachtgeldregeling aan niet vast aangestelde ambtenaren en werklieden der Stedelijke fabrieken van Gasen Electriciteit, aan wie tengevolge van de ingebruikneming van de nieuwe stokerij van de Gasfabriek en het nieuwe ketelhuis van de Electriciteitsfabriek eervol ontslag wordt verleend.

Het wachtgeld bedraagt voor den ambtenaar of werkman die bij het ingaan van zijn ontslag een diensttijd heeft:

a. van één jaar en meer, doch minder dan drie jaar 50 0/q van de laatst genoten bezoldiging;

b. van drie jaar en meer, do'ch minder dan vijf jaar 55 0/q van de laatst genoten bezoldiging;

c. van de vijf jaar en meer 60 % van de laatst genoten bezoldiging.

Het wachtgeld zal evenwel gedurende de eerste helft van den tijd waarvoor het is toegekend, met inachtneming van een maximumduur van zes maanden, niet minder mogen bedragen dan 80 0/q der laatst genoten bezoldiging. Het wachtgeld vervalt:

a. zoodra de ambtenaar of werkman met een diensttijd van één jaar en meer, doch minder dan drie jaar, zijn wachtgeld gedurende vier maanden genoten heeft;

b. zoodra de ambtenaar of werkman met een diensttijd van drie jaar en meer, doch minder dan vijf, zijn wachtgeld gedurende zes maanden genoten heeft;

c. zoodra de ambtenaar of werkman met een diensttijd van vijf jaar en meer, zijn wachtgeld gedurende acht maanden genoten heeft; deze termijn wordt voor den ambtenaar of werkman, die bij ingang van het eervol ontslag den leeftijd van 40 jaar heeft bereikt, verlengd tot één jaar en voor hen, die bij den ingang van het eervol ontslag den leeftijd van 50 jaar heeft bereikt, tot één jaar en zes maanden.

{Leidsche Ct.)

Improductieve arbeid. Een lezer schrijft over den improductieven arbeid, dien hij aan de gemeentebedrijven voor Gas en Electriciteit ziet geschieden n.l. het presenteeren van quifanties. In het buitenland doet men groote en kleine betalingen, ook van belastingen door bankcheques.

Het presenteeren van quitanties voor gas en electriciteit veroorzaakt veel last en tijdverlies. De dienstboden moeten voortdurend naar de bel loopen, enz. Hinderlijk is ook, dat wanneer de quitantie tweemaal te vergeefs is aangeboden men 20 cent boete moet betalen. Hoe dikwijls gebeurt het b.v. dat een arbeider geen geld beschikbaar heeft, aangezien hij niet wist, dat de quitantie zou komen en hij er dus niet op heeft gerekend.

Den tweeden keer is er misschien niemand thuis en de boete treedt in. Dat maakt de menschen rebelsch.

Bij den Gemeente-onfvanger en de Waterleiding kan het wel zonder quitanties te presenteeren. Waarom volgen Gas en Electriciteit de verouderde methode? (Het Vad.)

GAS.

Almelo, 17 Mei 1922. Burgemeester en Wethouders leggen aan den Raad het rapport over van den adviseur der gemeente J. Rutten, t. te ’s-Gravenhage, omtrent de gemeentegasfabriek waarin deze de maatregelen aan de hand doet, welke naar zijn meening dienen te worden genomen om het gasverbruik te bevorderen. Daarin toch is z. i. hoofdzakelijk het