opgesteld op de zelfde plaats en passend met afvoer en gasaansluiting in de bestaande ijzeren kachelschermen der kolenkachels, waarin tevens de bestaande opening in den buitenmuur voor luchtverversching geborgen is.

Gebonden hierdoor aan een bepaalde beschikbare ruimte was hiermede grootendeels de capaciteit van de gaskachels en dus ook het uurgasverbruik van de geheele installatie bepaald.

De op den grafiek aangegeven plaatsen der kachels zullen doen zien, dat deze in enkele lokalen niet staan op de plaatsen, waar men in het algemeen de warmtebron zou stellen. Bij deze installatie was dus niet te bereiken, wat men in een ander geval gekozen zou hebben, een zoo groot mogelijke capaciteit met korte voorwarmingstijd en daarbij rekening houdende met een hooger gasverbruik in het eerste uur van op-temperatuur-houden, hetgeen in totaal toch een minder gasverbruik voor op temperatuur brengen beduidt.

Een project met vrijstaande gasradiatoren van grootere uurcapaciteit, dat zeker aanbeveling verdiende, doch iets duurder in aanleg

kostte, werd wegens de kosten van wijziging in ventilatie-inrichtingen en het verwijderen van de kachelschermen, enz. niet uitgevoerd.

De verwarmingsperiode, zijnde van 27 October 1921 t/m. 10 Mei 1922, bestond uit:

totaal aantal dagen. . . 196

af voor Zondagen 28

af voor vacantiedagen .... 29

57 aantal dagen niet verwarmd .... 2

– 59 totaal aantal verwarmingsdagen .... 137

De 137 verwarmingsdagen bestonden uit:

heele schooldagen met volle verwarming 83

halve schooldagen met volle verwarming 44

heele schooldagen met gedeeltelijke verwarming, alleen ’s morgens . 6

heele schooldagen met gedeeltelijke verwarming, alleen ’s middags . 1

halve schooldagen met gedeeltelijke verwarming, alleen ’s morgens . 3

totaal . . . 137

De 137 verwarmingsdagen zijn te verdeden in;

De school bestaat uit 13 leslokalen, 1 gymnastiek-lokaal en kamer-schoolhoofd. De totale verwarmde inhoud voor bovengenoemde vertrekken bedroeg 3280 M 3. en is nader aangegeven op de grafiek.

volle verwarming gedeeltelijk ’s morgens e verwarm, ’s middags Totaal. Maandagen (heele schooldagen) 20 1 21 Dinsdagen ( „ „ ) 22 1 23 Woensdagen (halve „ ) 22 2 24 Donderdagen (heele „ ) 21 2 23 Vrijdagen ( „ „ ) 20 2 1 23 Zaterdagen (halve „ ) 22 1 23 127 9 1 137

De gangen en W.C. zijn niet verwarmd.

De normale schooluren waren van 9 12 v.m. en 1^—4 uur n.m., uitgezonderd ’s Woensdags en Zaterdagsmiddags en enkele dagen, dat ’s middags geen school werd gehouden. De uren, waarop het gymnastieklokaal in gebruik

en verwarmd was, waren minder dan de gewone schooluren per leslokaal.

Bij berekening bleek, dat de totale benoodigde warmte gedurende de verwarmingsperiode (meer uurwarmte X minder uren i ongeveer gelijk te stellen was met het totale gemiddelde per leslokaal (minder uurwarmte X meer uren).

Het totaal is dus te beschouwen als 14 leslokalen met gemiddelden inbond van 230 M'i., terwijl het gasverbruik voor de kamer van het schoolhoofd in alle cijfers is opgenomen.