het lichttarief is teriiggebracht van 35 op 30 cent per K.W.U. Ingevoerd is het z.g. dubbel tarief. Voor alle in den spertijd afgenomen K.W.U. 50 cent per K.W.U. voor buiten spertijd afgenonien K.W.U. voor de eerste 100 K.W.U. per maand 20 cent en voor alle volgende 15 cent per K.W.U. Afnemers met grooter krachtverbruik dan 5 K.W.U. kunnen, indien zij niet in de termen vallen een bijzonder contract te sluiten, volgens tarief B. stroom betrekken onder beding, dat in den spertijd geen stroom zal afgenomen worden. Wordt dan in den spertijd toch stroom afgenomen, dan is daarvoor over het betreffende kalenderjaar, behalve voor den K.W.U. prijs verschuldigd een bedrag in guldens gelijk aan het normale motorvermogen in K.W.U. vermenigvuldigd met 60.

Deze verbruikers kunnen lichtstroom betrekken over een afzonderlijken lichtmeter.

(Het Vad.)

Venlo, 2 Aug. 1922. De uitgaven voor uitbreiding van het electriciteitsbedrijf waren ƒ 600.000,— minder dan was geraamd wegens de daling der materiaalprijzen, zoodat er een overschot was van ƒ 700.000,— met inbegrip van het restant van 1920. (Alg. Hdbld.)

Weesp, 27 Juli 1922. Eerlang zullen den Raad voorstellen van Burgemeester en Wethouders bereiken, waarin zij goedkeuring vragen voor electrificatie der gemeente, waarvoor het benoodigde crediet berekend wordt op ƒ 189.200,- op te nemen naar gelang van behoefte tegen nader te bepalen rente en met een aflossing van ten hoogste 30 jaar en om van het saldo der rekening 1921 een bedrag van ƒ 70.000,— te reserveeren als een gedeelte van het bedoelde crediet, ten behoeve van het nieuwe bedrijf, terug te betalen in gelijke annuïteiten. De Raad keurde de winst- en verliesrekening van de gasfabriek goed.

(Alg. Hdbld.)

Zaandam, 26 Juli 1922. De Raad heeft besloten tot verlaging van het tarief voor electriciteit en dit gesteld op:

voor verlichting 33 cent voor de eerste 2500 K.W.U.;

voor 3l cenl voor de volgende 2500 K.W.U.;

voor verlichting 29 cent voor de daaropvolgende 2500 K.W.U.;

voor beweegkracht resp. op 25, 23 en 22 cent per K.W.U. en voor muntinstallatie 38 ct. per K.W.U.

Verwacht wordt, dat bij deze tarieven een winst zal worden gemaakt van J 15.000,— (behalve ' 19.000,— voor recognitie en aandeel in de bestuurskosten). {N. R. C.)

STEENKOLEN

Dusseldorf, 21 Juli 1922. Als een merkwaardig feit kan worden vermeld, dat aan de Beneden-Rijn Hollandsche vette nootjeskolen zonder eenige formaliteit worden aangeboden.

{Tel.)

Heerlen, 26 Juli 1922. Bij Ged. Staten van Limburg is ingekomen een verzoek van den heer R. de Kat, ingenieur te ’s-Gravenhage, om concessie voor de ontginning van steenkolen in een mijnveld gelegen in de gemeenten Simpelveld, Wittem, Bocholz en Vaals en aan te duiden met den naam van Hilda, een oppervlakte van circa 425 H.A.

(Tel.)

Voerendaal 1922. De Rijks-Geologische Dienst heeft in de gemeente Voerendaal (L.) een ontginbare kolenlaag aangeboord, ter dikte van circa 0,66 M. Naar de Geologische Dienst meldt, heeft men op den boortoren der Rijksopsporing van Delfstoffen te Corle bij Winterswijk op c.a. 700 M. diepte hel steenkoolgesteente aangeboord. Voor den Achterhoek mag dit zeker een geringe diepte genoemd worden.

De beste der vorige boringen toch toonden pas bij 1150 M. diepte het steenkolengesteente aan. Het resultaat van deze boring is dus dat het 450 M. hooger werd aangetroffen, hetwelk uit practisch oogpunt bezien een belangrijk feit is.

De werkzaamheden worden voortgezet, daar het noodzakelijk is, de aard van het gesteente nader te onderzoeken.

In deze boring is ook een dikke laag van steenzout aangeboord. Het onderzoek van deze monsters is nog niet afgesloten. (Alg. Hbld.)

Gedrukt bij H. P. de Swart & ZoON, te ’s-Gravenhage.