BERICHTEN VAN HEINDE EN VERRE

PERSONALIA.

Ned. Ind. Gas Maatschappij. In de op 23 October 1922 gebonden Buitengewone Algemeene Vergadering van Aandeelhouders der Nederlandscb-Indiscbe Gas-Maatscbappij, werden de voorgestelde wijzigingen der Statuten, beoogende uitbreiding der Directie, aangenomen en naast den beer O. S. Knottnerus, President-Directeur, als mede-directeuren benoemd, de beeren J. M. Goslings e. w. i. (Hoofd-ingenieur der N. I. G. M.); L. P. J. M. Sauter, (oud-Directeur der Gasfabriek Semarang);

terwijl aan de beeren P. Steigerwald en W. R. VAN IJssELSTEiN Gz., algemeene procu. ratie werd verleend.

DIVERSEN.

Internationale tentoonstelling op gasgebied. Amsterdam, 1923. Zooals reeds met een enkel woord in de Algemeene Vergadering te Arnhem kon worden medegedeeld, bestond bij bet Gemeentebestuur van Amsterdam bet voornemen om in 1923 te Amsterdam een gastentoonstelling te houden. Thans kunnen wij definitief mededeelen, dat de Directeur der Gemeentegasfabrieken van Amsterdam door bet College van Burgemeester en Wethouders is gemachtigd eene Internationale Tentoonstelling op Gasgebied te organiseeren, te houden in de maanden October—November 1923, met bet doel een grootscbe propaganda te voeren voor bet verbruik van gas in zijne menigvuldige toepassingen.

Voor de voorbereiding dezer Tentoonstelling is een Comité gevormd onder voorzitterschap van den Directeur der Gemeentegasfabrieken, Dr. L. J. Terneden, terwijl bet secretariaat is opgedragen aan den beer J. Diephuis Wzn., Hoofdingenieur bij dat bedrijf.

Binnenkort zal aan alle belanghebbenden een circulaire worden toegezonden, waarin nadere bijzonderheden zullen worden bekend gemaakt, waarna wij op deze zaak hopen terug te komen.

De opening van de mijn Maurits, te Lutterade. De opening en de officieele kolenproductie van de mijn Maurits zal 1 Mei 1923 aanvangen.

Op dat tijdstip zullen ongeveer 1000 arbeiders

aan het werk zijn gesteld, terwijl de kolenproductie zoodanig zal worden geregeld, dat de volle exploitatie der mijn na 3 jaren bereikt wordt.

{Msb.)

; N. V. Centrale Ammoniakfabriek te Weesp. j Het verslag over het eerste boekjaar van deze Vennootschap, loopende van 20 October tot 31 December, is verschenen. Tot Commisj sarissen zijn in dat verslagjaar benoemd de heeren J. N. Blaauw, t., J. Bolt, H. de Bordes* I E. Bruinwold Riedel*, J. Donkers, G. Ilsink* j Mr. A. Jonker, M. Levert* J. Lijdsman, P. Pruis en F. J. SwARTWOUT de Hoog* e. 1., van wie i de met een asteric aangeduiden de Raad van Toezicht vormen.

Het aantal bij de Vennootschap aangesloten gasfabrieken, waarvan de eigenaren tevens als aandeelhouders toetraden, bedroeg aan het einde van het boekjaar 56. Sedert dien zijn nog een tweetal eigenaren van gasfabrieken als aandeelhouders toegetreden, terwijl met verschillende andere gasfabrieken contracten voor levering van haar ammoniakwater werden j afgesloten voor een tijdsduur, varieerende tusschen 5 en 10 jaar.

Bij bet opmaken van bet verslag was bet aantal gasfabrieken, dat baar ammoniakwaterproductie aan de Vennootschap aflevert, reeds gestegen tot 84, waaronder 9 waarmede nog geen definitieve overeenkomst is getroffen, terwijl buitendien met 20 fabrieken de onderbandelingen nog gaande zijn.

Aangezien de bedrijfsperiode van twee maanden geen juist beeld kan verschaffen, worden in bet verslag technische bedrijfscijfers achterwege gelaten en worden alleen eenige mededeelingen van meer algemeenen aard gedaan.

Ammonia liquida en ammoniumcarbonaat waren in tegenstelling met vroegere jaren van geringe beteekenis, doch gunstige vooruitzichten bestaan ten aanzien van de fabricage van vloeibaar koolzuur.

Wat de financieele uitkomsten betreft ontkenen wij aan bet verslag, dat afschrijving op de activa kon worden achterwege gelaten wegens de nog zeer recente taxatie (1 April 1922), terwijl bet verschil tusscben balanswaarde (= taxatiewaarde) en aankoopwaarde