Overzicht van den inhoud van vakbladen.

door Prof. G. A. Brender a Brandis, t. en A. C. Koppejan. w. i

Inwendige moeilijkheden met gasmeters, door B. B. Saul en E. J. Turley. Gas Age Record. Vol. 50 n“ 12 p 347-349.

Verkort overzicht van den inhoud van een rapport uitgebracht aan de „Canadian Gas Association” over het hard worden der lederen zakken van droge meters en over hinderlijke afzettingen in de meters van een taai vloeibare substantie. Geconstateerd wordt, dat na ISjaar dienst bij 30 0/g van de meters het leer onbruikbaar is geworden; na 20 jaar bij 50 0/„.

(B. a B.)

Alcoholberetding uit kool gas. Gas Age-Record. Vol. 50 n° 14 p 411-414. ■ ’

Men streeft er algemeen naar, zich voor vluchtige motor-drijfstoffen iets minder afhanehjk te maken van de petroleum-producten. Ue benzolwassching uit koolgas kan hiertoe IJ ragen, doch ook is het mogelijk aethyleen uit koolgas om te zetten in acthylalcohol. Volgens dit artikel biedt deze werkwijze echter nog geen uitzicht op practisch succes.

(B. a B.)

Phystsche- en chemische grondslagen van de benzolwinning en de belangrijkste systemen, door F. Plenz. Gas- und Wasserfach. Jrg. 65 n° 33 P. 523-527. ’ ■ ’

De benzolwassching in het algemeen, afdest lleeren van het vóórproduct, warmteverbruik de koeling van de afgedestilleerde wascholie’ bereiding van ruw- dan wel zuiver benzol, de to!r!- f systemen door schema’s toegehcht. Voor wie met het vraagstuk te maken heeft, een beknopt doch duidelijk overzicht

(B. a B.)

Een en ander over het winnen van benzol in de stedelijke gasfabrieken van Weenen, door Dr. Dollinger. Gas- und Wasserfach. Jrg. 65 n® 34 p. 537-540. ’ ■ ’

Dit onderwerp is over de grenzen tegenwoordig aan de orde van den dag. Schr. bespreekt

productiekosten van het benzol, waarvan stoomverbruik het voornaamste onderdeel uitmaakt. Verder wascholieverbruik, onderhoudskosten installatie, invloed op gashoedanigheid en finantiëele resultaten, welke laatste gunstig worden genoemd.

(B. a B.)

Bedrijfsresultaten met een dubbelgasinstallatie, door Schipke.

Gas- und Wasserfach. Jrg. 65, n“. 34, p. 543-545.

Schr., directeur der gasfabriek te Chemnitz, deelt in dit art. de bedrijfsresultaten mede van een sinds 5 maanden functioneerende dubbelgasinstallatie, volgens Strache. Volgens zijne berekening zou de kostprijs der gasvormige caloriën bij restlooze vergassing van steenkool 36,2" O/q lager zijn dan bij destill. in verticale retorten.

(B. a B.)

Het ijken en herijken van gasmeters, door Dr. W. Leybold,

Gas- und Wasserfach. Jrg. 65, n». 35 p. 555-558.

Een betoog tegen een eventueele verplichte her-ijking van gasmeters na een bepaalde gebruiksperiode, die veel last en kosten met zich zou brengen. Medegedeeld wordt o. a. de bevinding van een groote gasfabriek, die als controle alle gasmeters, die, om welke reden ook, van den verbruiker in de werkplaats kwamen op juiste aanwijzing liet verifieeren* De bedrijfsperioden waren dus zeer uiteenloopend. Van 982 onderzochte droge meters gaf slechts 6,50/0 van het aantal een miswijzing van meer dan 4 yan 1788 natte meters gaf slechts 0,1 O/q meer dan 4 miswijzing.

(B. a B.)

De vraag van de wijze van beheer, door Heck.

Gas- und Wasserfach. Jrg. 65, n®. 36, p. 569-573.

Voordracht van den voorzitter van de deskundigen commissie van Berlijn, die dit be-