kilogrammen zwaar werd de lucht in geslingerd door de explosie en kwam door het dak in de op meer dan 45 meter afstand gelegen verfwerkplaats. {Gas Journal).

Enkhuizen, 2 Mrt. 1923. Burgemeester en Wethouders stellen den Raad voor hen te machtigen tot het doen uitvoeren van de werken aan de gasfabriek, in verband met den bouw van een tweeden kameroven met tweemaal 3 kamers.

Het voorstel werd met algemeene stemmen aangenomen. (Enkh. Ct.)

Maastricht, 7 Mrt. 1923. Burgemeester en Wethouders deelen in hun nota van antwoord mede, dat de tijd, om verandering te brengen in de gascontracten, nog niet is gekomen.

Mocht het contract, door de Hollando-Belge aan het gemeentebestuur aangeboden, in de toekomst tot stand komen, dan zal de gasprijs waarschijnlijk aanmerkelijk verlaagd kunnen worden en zal onderzocht moeten worden, welke nieuwe vorm aan het rabbatstelsel, dat bij de gastarieven thans geldt onder den naam van gasabonnement kan gegeven worden. (Limb. Koerier.)

Workum, Mrt. 1923. Gas voor verwarming van localiteiten wordt berekend tegen 8 cent per M^.

Door de Mij. Mabeg te Utrecht werd een gashouder van 600 M 3 compleet met verwarmings-installatie afgeleverd. (Mnd. St.)

Zeist, Mrt. 1923. Door Burgemeester en Wethouders werd aan den Raad voorgesteld, een gedeelte van de algemeene bestuurskosten van de gemeente door het Gas- en Electriciteitsbedrijf aan de gemeente te laten vergoeden.

Als motief voor dit voorstel werd aangevoerd, dat een gedeelte van salarissen van Burgemeester en Wethouders en een gedeelte van de kosten van de Secretarie, drukwerken, enz., ten dienste van genoemd bedrijf worden verricht.

Alhoewel toegevende, dat het juiste bedrag bezwaarlijk is te bepalen, werd door Burgemeester en' Wethouders voorgesteld, ter vergoeding van bedoeldekosten, jaarlijks ƒ20.000,— door het bedrijf aan de gemeente te doen uitkeeren.

Na uitvoerige discussie werd besloten het voorstel in twee gedeelten in stemming te brengen en wel;

le. het principe betreffende dergelijke uitkeeringen;

2e. de grootte van het bedrag van de uitkeering.

Over het eerste voorstel (het principe) staakten de stemmen, zoodat verdere behandeling van de zaak werd aangehouden. (Corr.)

OVERZICHT VAN DEN INHOUD VAN VAKBLADEN,

door Prof. G. A. Brender a Brandis, t., J. H. Janson en A. C. Koppejan, w.i.

Industrieete stookinrichtingen, door Ludwig. Gas- und Wasserfach. Jrg. 66, {1923), n“. 1, p. I—4, n®. 2, p. 20—23, n“. 3, p. 36—39 en n°. 4. p 55—57.

Uitvoerige behandeling van de mogelijkheid van toepassing van gas in ambacht en industrie en welke voorwaarden hiertoe te 'Veïvullen zijn. Bunsen-, Meker- en persgasbranders. De compressie-arbeid. De warmte-overdracht door convectie, straling en geleiding. De stookinrichtingen, verschillende ovens voor lage en

hooge temperaturen. De voordeelen van de verhitting door middel van gas, enz. (B. a B.)

De Dessauer oven met verticale kamers, model 1922, door Dr. Ing. Offe. Gas- und Wasserfach. Jrg. 66, (1923), n®. 1, p. s—B.5—8.

Beschrijving van den oven met 6,3 M. hooge kamers. Als eischen voor een goeden oven stelt schrijver weinig bediening, goede gasopbrengst en watergasvoortbrenging, gemak-

*) Gedurende 1923 zijn door nog niet verklaarde oorzaak geen nummers van de 6’ö.s IVorhl ontvangen, zoodat uittreksels van den heer A. C. Koppejan tijdelijk achterwege moeten blijven. (Red.)