steenkool van respectievelijk 7000 en 7250 caloriën tot de nuttig voortgebrachte warmte bij een nuttig effect van 100 ''/o voor electrische en slechts 60 0/q voor gasverwarming bedraagt dan:

718 Voor electrische verwarming 10>26 0/q.

Voor gasverwarming = 32,83 0/^.

Dit beteekent dus, dat de electrische veiwarming 3,2 maal zooveel steenkool kost of dat het rendement met gas bereikt 220 u/q beter is dan langs den electrischen weg.

Een dergelijk enorm verschil te willen goedpraten met woorden als: betere warmteverdeeling, werkingsgraad en dergelijke, schijnt

mij een hopeloos geval, te meer waar de tnoderne gaskachels eveneens in hoofdzaak stralingskachels zijn. Men zal toch moeilijk kunnen volhouden, dat met een electrische kachel een nuttig effect van 320 «jo is te bereiken, hetgeen noodig zou zijn om nog maar met niet-moderne gasverwarming op één lijn te komen.

Natuurlijk zijn er uitzonderingsgevallen denkbaar, waarin electrische verwarming op hare plaats kan zijn, doch als regel is deze te beschouwen als brandstofverspilling. Daar, waar men door speciale tarieven de electrische verwarming bij het publiek op grootere schaal ingang wil doen vinden, wordt de vernietiging van waardevol natuurlijk kapitaal bevorderd.

De G. I. G. E. B. A.

Tentoonstellitig „Gas In Gezin En Bedrijf Almelo”.

De opening. Donderdag 26 April 1923 des namiddags 2 uur werd de Gigeba officieel geopend door den Burgemeester van Almelo, den heer D. R. Wijckerheld Bisdom. De Burgemeester herinnerde aan den slechten toestand, waarin het gasbedrijf eenigen tijd geleden verkeerd heeft en sprak daarop zijn vreugde uit over de betere toekomst, die de gasfabriek thans tegemoet gaat, niet het minst door de bekwaamheid en energie van den heer Bonthuis. Dank zij de dagelijks stijgende productie was het mogelijk de gasprijs met ingang van 1 Mei te verlagen.

Na den Burgemeester sprak de heer Dr. F. V. OoSTROM Meyjes uit Hengelo, uit naam van de Vereeniging en juichte het daarbij toe, dat het initiatief genomen was te Almelo een gastentoonstelling te houden om te demonstreeren, dat gas voor verwarming en ook voor verlichting beter is dan elk ander systeem.

De heer Bonthuis dankte daarop de beide sprekers en al degenen, die tot het tot stand komen van de tentoonstelling hadden medegewerkt. Daarop werden de verschillende stands bezichtigd, terwijl om 3 uur de tentoonstelling voor het publiek werd opengesteld.

De stands. Een groote meerderheid vormden de stands waar gasfornuizen, -kookplaten,-comforen, -strijkijzers, gaskachels, warmwatervoorzieningen, enz. werden tentoongesteld. Genoemd kunnen worden de firma’s: F. Th. v. Buuren & Zn., Almelo met Junker & Ruh gastoestellen.

Joh. H. V. d. Meiden, Amersfoort met de kooktoestellen van Senking, A. Schets met o.m. de Lawson-kacheltjes, de Techn. Handels Co. „Teco”, Amsterdam, met Askania artikelen waarbij speciaal het practische „Aska” strijkijzer opviel, de firma H. W. ten Hove Bzn. & Co., Almelo met o.m. „Dordrecht” gastoestellen, Nell & Stutterheim met als specialiteit „Telegas” temperatuurregelaars voor gasverwarmingstoestellen, Hubscher & Verspelt met een gasradiator voor verwarming van kerken of scholen en een perslucht-gasinstallatie voor textielfabrieken, drukkerijen of blikfabrieken; Gautzsch met Prometheus toestellen en een nieuw, zeer practisch, strijkijzer, de firma H. H. Wegkamp & Zoon, Almelo, met de apparaten van Jonker & Run; verder de Mij. ter Vervaardiging van Gasmeters met de „Dordrecht” gasfornuizen, kookplaten en banketbakkersoven en ten slotte de N. V. E. Schulze & Zonen met de gastoestellen van Küppersbusch.

Verder exposeerden de gasmeterfabrieken Brunt, Elster en Wilson; de U. A. F. met diverse koolteerproducten, de F“ P. H. Vermeulen EN C°. Amsterdam, met o. m. speciale Burrough’s machines voor gasfabriek-administratie, de Copaline verffabriek, de Firma B. V. D. Sluijs, Rotterdam met meelpreparaten, Bekker’s koffie en theehandel, Amsterdam, ’t Modelhuis, Coevorden en de F® N. E. Ganseboom, Zwolle met limonade.

De kookdemonstraties. Om het koken op