daarmede waren de Leiding-Voorschriften vastgesteld.

Ter voorbereiding van een reglement en programma van eischen vooreen h'ittersexamen werd thans definitief besloten eene Commissie te benoemen.

De heer Prof. Steger hield een interessante voordracht over verkwisting en ceconomie bij het gebruik van steenkolen, waarin vele gegevens omtrent de Limburgsche kolen werden verwerkt.

Belangwekkend waren ook de mededeelingen van den heer E. A. van Genderen Stort over

den THOMASmeter, evenals een voordracht van den heer Meyer Cluwen over vloeibare ammoniak en andere ammoniakproducten.

In verband met den nood der tijden trok een voordracht van den heer H. J. Loggers over de inrichting en werking van een centrale keuken buitengewone aandacht.

Bij de vraagpunten ontspon zich eene levendige discussie ter zake van den verkoop van koolteer.

Alweer drukkender waren de tijden geworden toen in 1918 de zes-en-veertigste vergadering te Groningen bijeenkwam (11 en 12 Juli), de

openingsrede van den Voorzitter moest daar herhaaldelijk van getuigen.

Naar aanleiding van een voorstel uit den ledenkring om deel te nemen aan de Jaarbeurs ontstond een uitvoerig debat, dat tot het besluit in principe leidde om deel te nemen en daartoe aansluiting te zoeken bij anderen.

De heer van Limborch van der Meersch hield een voordracht over benzolwassching op de gasfabrieken, waar een geanimeerde discussie op volgde.

Een zeer uitvoerjge voordracht, over oude en nieuwe werkwijzen voor de bereiding van ammoniak, werd gehouden door Prof. Steger, terwijl de heer Dr. van Oostrom Meyjes belangwekkende mededeelingen deed omtrent het onderzoek van koolteer volgens de voorschriften van de Rijkskolendistributie, welke te vaag bleken.

J. Ph. Bruinwold Riedel, Secretaris: 1917—1918.

Ten gevolge van de kolenschaarschte werd distributie van bruinkolen door de Rijkskolendistributie overwogen en ingevoerd na een advies van onze Kolen-Cotnmissie. Dientengevolge stond men tijdens het houden van deze vergadering juist aan het begin van de ervaringen en kon een zeer uitvoerige discussie over bruikbaarheid van dit vervangingsmiddel voor kolen worden gehouden. Daaraan werd de bespreking over het gebruik van magerkolen gekoppeld.

Een overgroote belangstelling ■ ondervond ook de behandeling van het punt: bespreking over maatregelen ter beperking van het gasverbruik.

Hetzelfde geldt van de vraag wat ter zake van propaganda zou kunnen worden gedaan, welker behandeling leidde tot het instellen van de Commissie voor het Propagandavraagstuk.

De zeven-en-veertigste vergadering (Maastricht 24 en 25 Juni 1919) kwam bijeen onder reeds iets gunstiger omstandigheden, omdat eenigen tijd te voren de wapenstilstand gesloten was.

Bij de behandeling van de administratieve punten van de agenda ontstond eene uitgebreide bespreking over de commissoriale bemoeiingen ter zake van directe bedrijfsbelangen (kolen, teer, sulfaat) buiten de Vereeniging, hetgeen door sommige aanwezigen gewraakt werd.

De Commissie voor het Fittersexamen bracht haar rapport uit en als uitvloeisel van de goedkeuring daarvan had in het volgende jaar het eerste Fittersexamen plaats.