Men komt echter ook voor de moeilijkheid, dat de regeling van het 24-urig kamerbedrijf voor een betrekkelijk klein bedrijf als hier veel moeilijker is dan de regeling met kleineren kamerinhoud en 12-urig bedrijf. Bij het 12-urig bedrijf kan men bij daling van de gasaflevering den destillatietijd wat langer nemen, omdat men toch met een 3-ploegenstelsel werkt. Bij 24-urig bedrijf is dat echter niet het geval, omdat het 24-urig bedrijf juist daarom wordt gekozen om met 2 ploegen per etmaal te kunnen volstaan. Bij vermindering van de gasafgifte bij 24-urig bedrijf komt men daarom voor de keuze den destillatietijd van een kamer op 48 uur te brengen of de lading van een kamer over te slaan. Dit heeft echter op de gasaflevering een zoodanigen invloed, dat te veel schommeling in de quantiteit wordt ondervonden. Maar ook de kwaliteit van het af te leveren gas speelt bij een 24-urigen destillatietijd een belangrijke rol, te meer als meerdere gashouders ter berging en goede menging ontbreken. Bij fabrieken, welke met 24-urig bedrijf werken, heeft men in den nacht toch steeds 1 man noodig voor toezicht. Waar wij met 2 man in de ploeg konden volstaan, zou het 24-urig bedrijf dus wel een besparing van 1 man per jaar hebben opgeleverd, maar daar tegenover stonden:

minder gelijkmatige aanpassing aan de gasaflevering.

minder gelijkmatige hoedanigheid van het gas.

hoogere aanlegkosten van wege grootere eenheden.

Ook ten opzichte van de bedrijfszekerheid heeft het 12-urig bedrijf met middelmatige eenheden nog voordeelen boven het 24-urig bedrijf met grootere eenheden. Bij het 12-urig bedrijf zijn de bedieningstoestellen als kolenwagens, cokeswagen, cokesbluschwagen, zoodanig, dat deze door 1 man uit de hand kunnen worden bediend. Bij het 24-urig bedrijf met belangrijk grootere eenheden moeten deze toestellen meestal mechanisch worden bewogen. Dit kan tot storing aanleiding geven maar de aanleg is ook duurder. Bij de inrichting van de fabriek is het een belangrijke factor om er zorg voor te dragen, dat alle bedieningstoestellen zooveel mogelijk uit de hand kunnen worden bewogen of aangedreven, om van storingen in de electrische aandrijving onafhankelijk te zijn. Met dezen factor is op de Nijmeegsche gasfabriek rekening gehouden.

De vertikale kamerovens hebben derhalve de voordeelen van: belangrijke besparing aan arbeidsloon en gemakkelijke bediening, belangrijke verhooging van de gasopbrengst

per M 2. bouwoppervlak, belangrijk hoogere levensduur, belangrijke besparing aan ondervuur, ook nog als voordeel: verhooging van de teeropbrengst met ver-

betering van de teerkwaliteit, verhooging van de ammoniakopbrengst, in het algemeen vermeerdering van de opbrengst aan bijproducten. Teeropbrengst.

Deze is bij verticale kamerovens hooger dan bij horizontale en schuine retorten; omdat men het koelsysteem toepast in de verbindingsbuis tusschen kamer en main, wordt de pekvorming belangrijk tegengegaan. Ook in de main zelf heeft men veel minder last van dikke teer. Men kan rekenen op een gemiddelde teeropbrengst van + 45 K.G. teer per ton te ontgassen kolen. Het verkregen product is zeer dun vloeibaar, donkerbruin gekleurd, met s.g. van 1.08—1.18, met een gehalte aan vrije koolstof van 2—4 0/q.

Indien men de teer, verkregen bij ontgassing van Leversons Wallsend kolen in horizontale retorten, vergelijkt met die in vertikale kamerovens, verkrijgt men het navolgende:

Verticale Horizontale Kameroven. Retort. Water 2.2 3.5 Lichte olie 5.8 3.1

Middel olie 12.3 7.7 Zware olie 12.0 10.1

Anthraceenolie . . . 16.0 11.5 Pek 49.7 62.0

Verliezen 2.0 2.1 100.0 100.0 Ammonia kopbrengst.

Deze is 40 C/o hooger dan'bij horizontale of schuine retorten. De N2 der kool gaat voor het grootste gedeelte over in NH3 ten koste van de veel gewenschte cyaanverbindingen.

Cokesopbrengst.

Bij gebruik van een goede gaskool met een hoog bakkend vermogen is de cokes hard, dicht en metaalglanzend en uitstekend geschikt