lagen, wijst spreker er op, dat dit een directe mindere ontvangst van ruim ƒ 90.000,— mede zou brengen, welk bedrag toch op een of andere wijze gedekt moet worden. Het gemeentebestuur meent dien raad dan ook niet te moeten volgen en bewandeld liever den veiligen weg. Slechts door vermeerdering van het gebruik is gasprijsverlaging mogelijk. Daarvoor is deze tentoonstelling tot stand gekomen.

Dankbaar memoreerde spreker de vroegere directeuren G. Albrecht, J. van Poelgeest, H. R. DE Breuk en W. Niermeijer, en de vroegere voorzitters der gascommissie C. Storm Buysing, J. G. Klaassen en D. Molenaar.

Namens de gascommissie dankt hij den burgemeester voor den ondervonden steun, den directeur voor het in het leven roepen van de tentoonstelling in zoo moeilijke omstandigheden, h.h. exposanten voor hunne medewerking en de aanwezigen voor hunne tegenwoordigheid, en verzoekt daarop den burgemeester de tentoonstelling wel te willen openen.

Deze, mr. J. Dijkmeester, wijst er op, dat we leven in een tijd van reclame. Dit kan geschieden op bescheiden wijze door advertentietjes, doch ook op grootsche wijze als geschied door „Blue Band” en „Sun Maid”. Het is voor de gascommissie de vraag geweest op welke wijze zij het zou aanpakken en het gevolg is geweest deze tentoonstelling. Hij sprak den wensch uit, dat zij veel succes zou hebben met haar „Sun Maid” doelende op den oorsprong van het gas.

Spreker heette allen welkom en miste tot zijn spijt den heer Klaassen, die door ongesteldheid verhinderd was, en verklaarde de tentoonstelling geopend.

De heer F. van Oostrom Meijjes sprak namens het bestuur van de V. v. G. i. N. bierna een woord van gelukwensch met deze tentoonstelling.

Hij herinnerde aan den moeilijken tijd die voor de gasfabrieken achter ons ligt. Thans tracht ieder gasdirecteur zijn fabriek weer in de hoogte te werken, o.a. door propaganda. Onze industrie is niet dood, ook al, dank zij de concurrentie. De brochure van de V. v. G. i. N. toont juist aan „Waarom Gas” voordeeliger is.

Ten slotte wenscht spreker veel succes met de tentoonstelling zoowel voor de Gemeente als voor het bedrijf.

Hierna werd een rondwandeling over de tentoonstelling gemaakt.

De Gasfabriek mocht van de firma’s D. A. VAN Eldik & Zn. te Zutphen in comb. met N.V. Het Globe Safety Gas Syndicaat te Amsterdam.

N.V. Techn. Bur. v/h. Nell & Stutterheim, den Haag.

W. J. Meijerink te Zutphen. Amsterdamsche Gasgloeilichthandel L. G. M.

Jagtenberg, Amsterdam. N.V. L. L. Dullaert & Co’s Ijzerhandel,

Zutphen. A. Schets, Techn. Handelsbureau, Rijswijk. Handelmaatschappij „Sanitair” Amsterdam. Maatschappij ter Verv. v. Gasmeters enz., afd. Wantij, Dordt.

Ph. Buttinger, Groningen.

N.V. Zeister Machinefabriek „Bamag-Didier” Zeist.

L. B. de Vries, Amsterdam.

G. W. & E. Mij. v/h. J. Selten, Rotterdam.

J. G. Korsten, Sanitair Techn. Bur. Amsterdam.

PoLENZ & Co. Nijmegen.

N.V. West-Frisia Gas, Enkhuizen.

A. A. L. Tappers, Zutphen, in comb. met

Venn. od. Firma Tech. Hand. Mij. „Elmega”, den Haag.

W. J. Stokvis, Kon. Fabr. van Metaalwerken, Arnhem.

J. VAN ZwAAij, Zutphen

N.V. Centr. Verwarmingsindustrie Deerns &

Westeringh, den Haag. W. J. Stecher, Amsterdam. N.V. Emile Schulze & Zonen Mij. Leiden. Firma Diekema & Winkel, Apeldoorn. N.V. Utrechtsche Asphaltfabriek v/h. Stein &

Takken, Utrecht, de meeste medewerking ondervinden om de expositie naar wensch te doen slagen.

Een woord van lof en van dank voor de keurige wijze, waarop zij hunne artikelen ten toon stelden, mag hier zeer zeker niet achterwege blijven.

Door de gasfabriek was op het tooneel een grafische voorstelling van bet gasverbruik over de afgeloopen 50 jaren opgehangen, waarop duidelijk opviel de teruggang in het gasverbruik van de laatste 10 jaren. Wij hopen dat deze voorstelling in den vervolge een stijgende lijn mag vertoonen.

Woensdag 30 April werd door Mej. M. Wittop Koning 2 demonstraties gehouden, ’s middags onder het motto „Bakken op gas is een genoegen” en ’s avonds „Zuinig koken”,