binnenleidinéen hiervan de oorzaak waren.

Nog een andere merkwaardige ontdekking werd gedaan bij een verbruiker, die een 3-pits gascomfoor niet kon gebruiken; aldaar bleek de fitter (verkooper van gasartikelen) het bewuste comfoor aangesloten te hebben op een j" slangkraantje; de fitter was niet in staat de fout fe verhelpen; de gasklanten brachten hun grief nimmer ter kennis van ons; het comfoor werd in een kast opgeborgen en men wist zich voor het bereiden van de maaltijden te behelpen met petroleum-stellen. De potpourri zou met vele gelijksoortige gevallen aan te vullen zijn, doch ik meen het hierbij te kunnen laten; dit alles is het gevolg van de onbekwaamheid des heeren winkeliers (zich noemende „gasfitters”) en ’t is ongelooflijk dat het publiek, hetwelk hiervan de dupe is, zich daarbij neerlegt zonder nog eens het advies in te winnen van de directie der gasfabriek, alhoewel voortdurend door ons in de couranten en op de achterzijde van de gaskwitanties, het verzoek staat gedrukt de klachten over onvoldoende gasverzorging te dezerkennis te brengen, terwijl bovendien het verhelpen van dergelijke klachten door ons gratis geschiedt.

Door de vriendelijke medewerking ons van verschillende zijden verleend, was ’t mogelijk deze gasstand die aantrekkelijkheid te geven, welke voor eene goede reclame in dergelijke gevallen noodig blijkt te zijn. In de eerste plaats denk ik dan aan de goed uitgevoerde reclame-platen en de letters „Gemeentelijke Gastentoonstelling”, een en ander in bruikleen afgestaan door collega Van Rhun, terwijl door de firma George Wilson diverse gasmeters en meerdere klein model gasloestellen, gedeeltelijk in glas uitgevoerd, te onzer beschikking werden gesteld; van de Directie’s der U. A. F. en N. V. Centrale Ammoniakfabriek kregen wij in monsterfleschjes de producten toegezonden, welke uit het steenkolenteer en die, welke uit het ammoniakwater worden verkregen. Van diverse firma’s ontvingen wij zeer bruikbaar reclame-materiaal in den vorm van prospecti etc.; en van het Centraal Bureau onzer Vereeniging kochten wij verscheidene goed uitge-

voerde drukwerkjes (prentbriefkaarten en platen) alles ter verspreiding onder de bezoekers der tentoonstelling.

Dat deze reclame-week voor ons zooveel succes heeft gehad, is te wijten aan het enthusiasme, waarmee de ambtenaren en eenige fitters dezer gasfabriek gedurende die vijf dagen tot ’s nachts 12 uur (sluitingsuur der tentoonstelling) belangeloos het publiek van voorlichting hebben willen dienen.

{Corr.)

Vlaardingen. Financieele resultaten van

de gasfabriek over 1923:

De bruto-winst heeft bedragen . . ƒ 207.956,57

af: voor rente van kapitaal ƒ 35.795,52 aan afschrijvingen „ 82.893,91

„ 118.689,43

Netto winst ... ƒ 89.267,14

Verdeeld als volgt: storting in reserveen vernieuwingsfonds ƒ 21.741,30

aan de gemeente voor buizenbelasting . . .. „ 3.553,98

„ 25.295,28

aan de gemeente uit te keeren. . ƒ 63.971,86 Behalve dit bedrag heeft de

gemeente de navolgende voordeelen van het gasbedrijf genoten:

a. reductie op het gas, verbruikt in gemeente-gebouwen plus straatverlichting, beneden den kostprijs „ 5.081,35

b. reductie op den cokesprijs voor de cokes ten dienste der gemeente-gebouwen 1.859,20

ƒ 70.912,41

De gemeente heeft over 1923 alzoo van haar gasfabriek in totaal ƒ 74.466,39 ontvangen, hetgeen gelijk staat met 2,48 cent per verkocht gas.

Het gasbedrijf heeft in 1923 verkocht 2.989.818 gas, waarvoor werd ontvangen in totaal ƒ362.117,01, of gemiddeld 12,1 cent per M 3. gas.

(Corr.)

Gedrukt bij H. P. DE SwART & Zoon, te ’s-Gravenhage.