gaskachels eveneens de verbrandingsproducten, doch op minder zichtbare wijze, terugslaan. Bij gaskachels heeft men daarom door een doelmatige schoorsteenonderbreking tegen uitwaaien der gasvlammen te waken, doch voorkomt men met een zoodanige inrichting het terugslaan der verbrandingsgassen niet.

Een zelfde overlast wordt ook meermalen, doch dan bij een bepaalde windrichting ondervonden, wanneer er met behulp van een ventilatie-muursteen een afvoergelegenheid voor een gaskachel gemaakt is. In al deze gevallen vindt de overlast zijn oorsprong daarin, dat de winddruk eenzijdig werktj in dit geval alleen op den kachelafvoer, en daardoor de verbrandingsgassen voor zich uitduwt bij gebrek aan tegenstand.

Wil men het euvel afdoende verhelpen, dan moet het geheele binnenwerk van den gaskachel onder de uitwerking van den winddruk worden gebracht en dit is alleen bij de Prometheus-radiatoren met gesloten verbrandingskamer mogelijk. Op welke wijze zulks geschiedt, wordt door afb. 5 aangegeven. Deze afbeelding demonstreert reeds direct, dat men zich de radiatoren dicht tegen den buitenmuur denkt Opgesteld.

De gesloten verbrandingskamer is door de luchtleiding met zeefmondstuk met de buitenlucht verbonden, terwijl de afvoerleiding voor de verbrandingsgassen ook door den buitenmuur gaat, aan de binnenzijde zonder onderbreking, doch aan de buitenzijde in een horizontaal geplaatste kap met onderbreking eindigende. Deze kap is met een paar steunijzers zoodanig aan den muur bevestigd, dat eenige centimeters ruimte overblijven en de wind dus wel in den schoorsteen doordringt, maar langs den onderbreker heen tegen den buitenmuur terecht komt.

Afb. 4.

Op deze wijze vormt het geheele stelsel van luchtaanvoer, verbrandingskamer, radiator en afvoer binnen in het gebouw een gesloten geheel, welks beide open uiteinden aan denzelfden kant in de vrije lucht uitmonden.

Windstooten werken zoodoende met gelijken druk op de beide openingen, zoodat de werkingen elkaar ophefifen en de afvoer der verbrandingsgassen blijft daardoor alleen onder den invloed van den schoorsteentrek als gevolg van de stijgkracht der warme afgassen. De theoretische overwegingen zijn ook in de practijk juist gebleken en heeft men op deze wijze de mogelijkheid in handen om gasverwarming aan te brengen, waar de gewone wijze van schoorsteenafvoer uit hoofde van windwerking moeilijkheden oplevert, welke gevallen veelvuldiger zijn dan men denkt.

De verschillende typen van Prometheusradiatoren werken door hun metaalmassa uit den aard der zaak wat langzamer dan de gewone reflectorkachels, die uit een aantal ijzeren platen zijn samengesteld. Nu wordt deze langzamere aanloopverwarming weliswaar geheel gecompenseerd door de langzamere afkoeling na het uitdraaien van het gas, doch er zijn gasverbruikers, welke in sommige gevallen een snellere warmteuitwerking verlangen, en ook zijn er, die van een radiator nog wat meer warmteradiatie wenschen.

Over het algemeen beginnen de gasverbruikers in toenemende mate een zekere voorkeur te vertoonen voor stralingskachels van het type der Engelsche gashaarden. Bij ons te lande werden reeds langen tijd de Engelsche gashaarden toegepast, maar bij onze oostelijke buren zag men ze weinig, waarin pas eenige wijziging intrad toen in 1913 Ernst Korting met nadruk op de voordeelen der Engelsche gashaarden wees.

Nu hebben de Engelsche gashaarden naast