blik te kuntien bepalen of de hoedanigheid van het gas zich bevindt binnen de toelaatbare grenzen.

Men kan het echter ook heel goed in de fabriek gebruiken, voornamelijk daar waar ook watergas gemaakt wordt, of waar verschillende ovenblokken zijn met gescheiden gasafvoer, om vast te stellen op welke plaatsen te groote afwijkingen van de normale kwaliteit van het gas voorkomen.

Om steeds versch gas te verkrijgen, moet de brander voortdurend aan blijven, waarbij de luchttoevoer zooveel verminderd moet worden, dat de vlam niet kan inslaan.

Prof. Ott's gasonderzoeker, die een Duitsch patent heeft verkregen, blijkt een waardevol middel te zijn bij het toezicht, zoowel in als buiten het gasbedrijf, omdat het eenvoudig IS en ons onmiddellijk op de hoogte stelt van de kwaliteit van het gas.

(De vervaardiging en het in den handel brengen van Prof. Ott’s gasonderzoeker is opgedragen aan de firma Friedrich Lux, G. m. b. H. te Ludwigshafen).

De Voorzitter. Ik dank den heer Lux zeer voor zijne interessante mededeeling.

Ik geloof niet, dat zijn stem vérdragend genoeg is geweest om overal in de zaal verstaan te kunnen worden en ik vraag dus den heer Lux, of hij deze voordracht zou willen afstaan ter opneming in ons tijdschrift „Het Gas”. Dan zal men het rustig kunnen nalezen en dan zal zijne mededeeling beter beoordeeld

kunnen worden dan thans. {lnstemming). Wij gaan thans over tot de behandeling der vraagpunten.

Vraagpunt 1. Indien bij een huurkoopstelsel maandelijks wordt afbetaald, in hoeveel maanden dient dan de schuld te zijn gedelgd ?

De heer O. S. Knottnerus {Rotterdam) (Inleider).

M. D. V. Het is geen speling van de natuur maar meer een samenloop van bijzondere omstandigheden, dat ik de eerste zal zijn in deze Algemeene Vergadering, onder het presidium van den heer Bruinwold Riedel, die een vraagpunt zal inleiden.

Het is allen bekend, dat vorige voorzitters van den tegenwoordigen voorzitter wel eens te hooren hebben gekregen, dat de vraagpunten wat laat aan de orde kwamen en dientengevolge tenslotte meestal afgeroffeld werden. Ik moet eerlijk verklaren, Bruinwold Riedel is een man van zijn woord en een man

van de daad, want wij hebben met zeer veel genoegen en ik zou haast zeggen ook met respect gezien, op hoe vlugge wijze hij de meer huishoudelijke aangelegenheden heeft afgedaan, zoodat wij nu reeds aan de vraag. punten toe zijn.

Er behoort moed toe om over het eerste vraagpunt te gaan spreken, want vóór mij zijn er twee sprekers geweest, op wier uitingen vanuit de vergadering in het geheel niet gereageerd is geworden. Ik hoop, dat dat ook niet bij dit eerste vraagpunt het geval zal zijn en dat men hier zoo'n klein beetje stommetje zal spelen. Daarvoor zijn wij niet bijeen en het verhoogt in geen enkel opzicht de gezelligheid.

Het betreft hier een vraagstuk, dat in den laatsten tijd meermalen op den voorgrond is gekomen, omdat een andere categorie van gasgebruikers gevonden moet worden, die het gasgebruik aanmerkelijk verhoogen.

Zooals U bekend zal zijn heeft de Ned.- Indische Gas-Maatschappij reeds gedurende 30 jaren de methode toegepast om zooveel mogelijk de gasleidingen en zelfs de lampen in huur te geven aan de gasgebruikers tegen een matige huursom wij zijn altijd matig! —, waardoor het tenslotte voor deze maatschappij geen nadeel oplevert, terwijl het voor de gasgebruikers een zeer aangename en gemakkelijke methode van betalen is. Men verbond zich niet voor langen tijd: voor een maand, een half jaar, enz.; maar het was zeer gemakkelijk dat men op deze wijze aan zijne verplichtingen kon voldoen en van het gas kon genieten.

Aan dit systeem echter zijn groote bezwaren verbonden. Vooreerst wat betreft het onderhoud van fornuizen en van gewone comforen. Dat vereischt altijd veel zorg en veel tijd. Er komt bij, dat het ook niet zoo gemakkelijk is om dit overal op dezelfde wijze te doen. Daarom is meer naar voren gekomen het z.g. huurkoopstelsel. Ditstelsel wordt zeer veel toegepast wat betreft naaimachines, piano’s e.d. en heeft zeer goed ingang gevonden. Daarom geloof ik, dat het misschien goed zal zijn om het huurkoopsysteem ook voor gastoestellen zooveel mogelijk in te voeren.

De vraag is, binnen welken tijd de leverancier der toestellen, dus de gasfabriek, de in huurkoop verstrekte toestellen afbetaald zal krijgen. Ik heb bij mij zelf gedacht, dat het zou moeten zijn binnen den kortst mogelijken tijd, en daarvoor heb ik gesteld een tijdsverloop van 4 jaren. Ik meen, dat door velen dit tijdsverloop genomen wordt.

Er is een groot bezwaar aan verbonden, omdat dan vaak de betalingen te hoog