op een fundatieplaat van 42 duim vanuit de as, waaraan de beweging wordt ontleend door frictiekoppelingen. Deze „Eco” pompen van de N. V. Handelsmij, „Eco” te Rotterdam zijn sedert eenige weken in bedrijf en voldoen zeer goed. (Corr.)

Dokkum. De gemeenteraad van Dokkum nam de volgende besluiten:

Aan de firma Jonker en Stans te Hendrik-Ido-Ambacht op te dragen de levering van een gashouder van 1200 M'h telescopeerbaar op 2400 met inbegrip van eenige bijkomende werken voor de som van ƒ 18.900.—.

Verder is opgedragen aan de Meterfabriek „Dordrecht” de levering van een ammoniakwasser, syst. „Kirkham,” en de vergrooting van 3 bestaande zuiverkisten en aan de Ind. Mij. Mabeg, te Utrecht, de levering van een stoommachine.

De levering van een gewapend beton-

fundeering met gewapend beton heipalen is opgedragen aan de Friesche betonbouw te Dokkum.

De geheele uitbreiding der fabriek zal een bedrag van ƒ 35.550,— vorderen.

(Corr.)

Tzummarum, De reparatie van een der gashouders is opgedragen aan de Industr. Mij. Mabeg te Utrecht. (Corr.)

Uithuizen. Het vernieuwen en vergrooten van den gashouder van 400 tot 550 M®. inhoud is opgedragen aan de N.V. „de Plaatijzer-Industrie” te Apeldoorn, Verteg. van F. A. Neumann, Eschweiler. (Corr.)

Zutphen. Aangekocht werd van de Machinefabriek „Deventer” te Deventer een transporteur-elevateur, lengte 12 M. opvoerhoogte 6 M. (Corr.)

VRAGENRUBRIEK

De leden kunnen van deze rubriek gebruik maken voor het stellen van vragen. Eventueele antwoorden worden zoo mogelijk in het eerstvolgende nummer van „Het Gas” opgenomen.

Ingekomen antwoorden.

Naar aanleiding van de vraag (Onder Vragenrubriek gas No. 10, 1 Juni 1926) „welke fabrieken nemen hun gasmeters permanent éénmaal in de twee maanden op, enz.” kan ik den vrager meedeelen, dat deze methode in Assen meer dan een jaar gevolgd wordt en zich niet meer moeilijkheden bij het innen van gelden voordoen dan toen éénmaal per maand werd opgenomen.

Bij het opnemen van de gewone meters éénmaal in de twee maanden wordt direct van het verbruikte gas het geld door den meteropnemer geind. In 1924 en daarvoor, toen de meters iedere maand werden opgenomen, de gaskwitanties door het kantoorpersoneel werden uitgeschreven en daarna de opnemers het geld gingen innen, had ik veel meer moeilijkheden met de inning dan thans. Terwijl in 1924 3 opnemers noodig waren, geschiedt nu het opnemen en incasseeren door één opnemer, terwijl de kantoorwerkzaamheden zijn verminderd, omdat het kwitantieschrijven is komen te vervallen.

Het totaal aantal uitstaande gasmeters, gewone- cn penningmeters bedraagt 3615.

Hoogachtend, J. BOLT.

Naar aanleiding van de ingezonden vraag in het nummer van 1 Juni j.l. in ~Het Gas” omtrent de tweemaandelijksche opname van de gasmeters, kan ik berichten, dat in Enschede reeds langen tijd dit systeem van opnemen wordt toegepast, zonder dat eenige meerdere moeilijkheid bij de inning van de verschuldigde bedragen wordt ondervonden en het systeem dan ook tot tevredenheid werkt en besparing meebrengt.

Er wordt als volgt gewerkt:

De stad is in 2 gedeelten gedeeld, in de eerste maand wordt deel I opgenomen, in de tweede maand deel 11, in de derde maand weer deel I en zoo vervolgens.

Over de maand waarin niet wordt opgenomen, wordt het gebruik getaxeerd naar het gemiddelde verbruik van de twee voorgaande maanden.

Deze taxatie wordt in het opneemboekje genoteerd, waarna een kwitantie wordt uitgeschreven.

Hierdoor is het mogelijk, toch iedere maand bij de verbruikers een bedrag te innen, ongeveer overeenkomende met het werkelijk verschuldigde; de betalingswijze blijft dus feitelijk een maandelijksche.

In de praktijk is gebleken, dat deze werkwijze werkelijk de helft van het aantal uren, vroeger voor het opnemen der meters noodig, bespaart. de Directeur, -m* W W ■ I V V »- w ▼

J. VERKOREN.