Naschrift van de redactie

Blijkens de opgave is de minderjarige bruidegom inwonend bij zijn werkgever, die te Haarlem woonachtig is, terwijl zijn voogd woonplaats heeft te Amsterdam. Volgens artikel 78 B.W. volgt een minderjarige de woonplaats van hem, die het gezag over hem uitoefent. De wettige woonplaats van de bruidegom is dus Amsterdam, waar zijn voogd woont. Wel bepaalt artikel 79 8.W., dat arbeiders, houdens het bepaalde bij het vorige artikel (bedoeld wordt art. 78 en niet art. 78a) woonplaats hebben in het huis van hun werkgevers, indien zij bij hen inwonen, doch dit voorschrift geldt slechts voor arbeiders, die geen afhankelijke woonplaats hebben, dus met voor minderjarige werknemers.

De ouders van de bruidegom, die uit de ouderlijke macht ontzet zijn, geven toestemming bij authentieke akte. De voogdij over de bruidegom wordt uitgeoefend door de vader van de bruid. Het betreft dus hier een huwelijk met één van de bloedverwanten van de voogd in de rechte linie. In plaats van de toestemming van de voogd van de bruidegom wordt dus die van de toeziende voogd vereist (art. 92, derde lid, 8.W.).

De ouders van de bruid zijn beiden in leven. De moeder is met in staat haar wil te verklaren, zodat volstaan kan worden met de toestemming van de vader (art. 92, eerste lid, 8.W.). Hoewel de wet dit niet eist, verdient het aanbeveling in de huwelijksakte te vermelden, dat de moeder niet in staat is haar wil te verklaren.

Daar de bruidegom zich geen geboorteakte of akte van bekendheid kan verschaffen, moet artikel 127, derde lid, B.W. toegepast worden. De daarin genoemde verklaring moet worden afgelegd en hiervan moet melding worden gemaakt in de huwelijksakte.

Bruidegom en bruid hebben beiden wettelijke woonplaats te Amsterdam. Afkondiging behoeft slechts in die gemeente te geschieden.

Bij het nazien van de ingezonden huwelijksakten is ons gebleken, dat sommige inzenders niet voldoende aandacht hebben geschonken aan de artikelen 78 en 79 B.W. De wettelijke woonplaats van de bruidegom is naar hun mening Haarlem. Dat dit niet juist is, hebben wij hierboven uiteengezet.

In enkele huwelijksakten was vermeld, dat de vader van de bruid in twee hoedanigheden toestemming geelt, nl. als vader van – en als voogd over de bruid. Als een van beide ouders gedurende het huwelijk in de onmogelijkheid verkeert de ouderlijke macht uit te