Ter inleiding

Tot igoj was de overeenkomst, waarbij arbeid werd gepraesteerd, 'een vorm van huur. In dat jaar verrichtte de nederlandsche wetgever baanbrekend werk door de totstandkoming van de wet op de arbeidsovereenkomst. Het Romeinschrechtelijk begrip locatio conductio operarum'. huur van werklieden, werd uit het Burgerlijk Wetboek verwijderd en moest plaats maken voor de, uitvoerig geregelde, arbeidsovereenkomst, welke het karakter van een zelfstandige overeenkomst verkreeg.

In ig4o werd een verdere stap op den ingeslagen weg gezet door het woord ~ar heids beurs te vervangen door ~arbeidsbureau". Daaraan moet een veel grootere beteekenis worden toegekend dan aan een bloote naamsverandering.

Zooals de eerste ondergeteekende in het Tijdschrift van den Nederlandschen Werkloosheidsraad van October ig4o ter toelichting van het besluit betreffende arbeidsbemiddeling schreef. „Bemiddelen is iets anders dan handel in menschelijken arbeid. Arbeid is iets heel anders dan effecten of graan."

In igog is de regeling der arbeidsovereenkomst zuiver privaatrechtelijk gehouden. Dit is geschied, ofschoon stemmen werden gehoord, die opneming van het publiekrechtelijk element, met name van strafrechtelijke bepalingen, bepleitten.

Het arbeidsrecht is thans in een nieuwe phase getreden.

De overheid houdt zich niet meer afzijdig-, zij doet haar invloed gelden.

Wellicht zal zij, onder gewijzigde omstandigheden, zich niet meer zoo sterk doen gelden, het is stellig niet te verwachten, dat zij zich geheel zal terugtrekken.

In bovenslaanden gedachtengang past het niet meer, te spreken van „arbeidsmarkt". „Arbeidsbestel" het door de Vlamingen gebezigde rvoord geeft beter den nieuwen gedachtengang weer.

Vandaar de titel van dit geschrift. Het is de voortzetting van het „Tijdschrift van den Nederlandschen Werkloosheidsraad" en van „De Arbeidsmarkt".

De uitgever van ~ Werk en Steun" heeft welwillend goed gevonden, dat de stof van dit tijdschrift met inbegrip van de studierubriek in „Arbeidsbestel" voortzetting vindt.

V. H.