Als leider van het Bijkantoor Beverwijk, leider van de afdeeling Bijzondere Bemiddeling in het gewest Haarlem, blijf ik gaarne mijn advies geven voor moeilijke gevallen.

De taak van de afdeling sociaaleconomische documentatie en statistiek der gewestelijke arheidsbureaux door Drs. A. A. Hagenaars

De reorganisatie der arbeidsbemiddeling gaf, met ingang van I Mei 1941, gestalte en vorm aan het Rijksarbeidsbureau met zijn 37 Gewestelijke Arbeidsbureaux. Aan deze bureaux werd o.m. toegevoegd een afdeling sociaal-economische documentatie en statistiek. Het ligt in onze bedoeling om aan deze afdeling enige aandacht te wijden, mede met het oog op de belangrijkheid en perspectieven, welke een dergelijke afdeling ook genoemd sociaal-economische dienst voor het inzicht enz. in het arbeidsbestel en de daarmede samenhangende vraagstukken, in de toekomst kan bieden. In de naam dezer afdeling komt tot uiting, dat deze zich bezig houdt:

I. Met het verzamelen van statistische gegevens. Het is voor een juist inzicht in de aard en de om vang der werkloosheid noodzakelijk, dat men spoedig en regelmatig een beeld krijgt van de fluctuaties welke telkens in het arbeidsbestel optreden. De statistiek biedt hierbij een onontbeerlijk hulpmiddel. Hoe is nu de praktijk?

Om de actualiteit der cijfers te bevorderen en derhalve de waarde der cijfers te verhogen, werd sedert i Mei 1941 door de sociaal-economische dienst wekelijks een statistiek omtrent de werkloosheid in het onderhavige gewest opgemaakt, welke statistiek deze cijfers geeft voor de diverse bedrijfsklassen (deze weer voor een deel onderverdeeld in bedrijfsgroepen). Hierdoor werd

het Rijksarbeidsbureau in de gelegenheid gesteld het verloop der werkloosheid landelijk iedere week te volgen. Aangezien echter het Rijksarbeidsbureau aan cijfers alleen niet voldoende heeft, doch voor een juist inzicht in de mutaties en derhalve voor een juiste arbeidsbemiddeling, natuurlijk ook op de hoogte zal dienen te zijn van de oorzaken, welke de schommelingen der cijfers hebben teweeggebracht, ging deze wekelijkse statistiek vergezeld van een toelichting, waarin deze oorzaken werden vermeld en aan een nadere beschouwing onderworpen. Inmiddels is deze wekelijkse statistiek vervallen en is daarvoor in de plaats gekomen een maandstatistiek in de zelfde vorm en eveneens eventueel vergezeld van een toelichting. Door deze maandstatistiek wordt een momentopname verkregen van de toestand op de laatste dag der maand. Op de bij-statistieken van deze maandstaat komen gegevens voor omtrent de in de loop der maand in Duitsland geplaatste en teruggekeerde arbeiders en over het aantal als grensarbeider geplaatsten.

Voor het Centraal Bureau voor de Statistiek wordt door de sociaal-economische dienst ook een maandstatistiek samengesteld, waarin o.a. cijfers voorkomen omtrent inschrijvingen, plaatsingen, aanvragen en voldane aanvragen in de betreffende jnaand. Deze gegevens worden door het G. B. S. in haar Maandschrift gepubliceerd. Aan het initiatief van de sociaal-economische dienst werd het tot nu toe overgelaten om de cijfers van deze maandstaat te doen leven, hetgeen o. i. zeer wel mogelijk is in de vorm van een maandrapport, waarin de bemiddelingscijfers getoetst worden aan de bedrijvigheid in de verschillende bedrijfstakken.

Naast het genoemde statistische materiaal worden door de

sociaal-economische dienst ook cijfers verzameld en gegroepeerd, welke meer voor intern gebruik van ieder G. A. B. gebezigd worden, terwijl daarnaast het Rijksarbeidsbureau voortdurend ineidenteel cijfermatige inlichtingen nodig zal hebben. De directie zal een dergelijk materiaal niet kunnen missen bij het leiden en verdelen van werkzaamheden.

Uit dit over de statistiek gezegde moge. blijken, dat de sociaal-economische dienst te zorgen heeft niet alleen voor een juiste, maar ook voor een levende statistiek, waarvoor dan de toelichtingen en bemiddelingsrapporten kunnen dienen, zodat de statistiek niet alleen een verzameling wordt van cijfers zonder meer, maar een statistiek, die aan degenen, welke deze onder het oog krijgen, ook iets zegt en aan de hand waarvan synthesen en conclusies mogelijk zijn.

Het zal wel onnodig zijn om op te merken, dat de statistieken slechts dan waarde hebben, voor zover de daarop voorkomende cijfers juist zijn. De sociaal-economische dienst zal er dan ook naar dienen te streven, dat het gezegde: ~Er zijn kleine leugens, er zijn grote leugens en er zijn statistieken” voor de door haar gegeven cijfers niet meer van toepassing is.

11. Met het verzamelen van sociaal-economische gegevens. Dit is ongetwijfeld het meest omvattende deel van de werkzaamheden van de sociaal-economische dienst. Hiertoe kan nu het volgende worden gerekend:

le. Het nagaan en volgen van de ontwikkeling van het sociaaleconomisch leven in het gewest, hetgeen o.a. inhoudt, dat het conjunctuurverloop in de verschillende takken van nijverheid enz. gadegeslagen zal moeten worden, vooral in verband met de invloed op de personeels-