eigen personeel dit richtsnoer aanwijsbaar moet hebben verwezenlijkt, ol" althans ernstig nagestreefd. De personeelsselectie van het Rijksarbeidsbureau, de Gewestelijke Arbeidsbureaux en de Bijkantoren krijgt hierdoor een eigen cachet, dat haar onderscheidt van overige overheidsinstellingen. Haar resultaten moeten ~gezien’’’ mogen worden; zij treedt daarmede voor het voetlicht, met als critisch toeschouwer: het bedrijfsleven.

Het zal duidedjk zijn, dat het niet mijn bedoelipg kan zijn hief te bespreken of het Rijksarbeidsbureau met haar eigen personeelsselectie al dan niet is geslaagd: dit ware in alle opzichten misplaatst. Ik wijs slechts op het bijzonder karakter van de personeelsselectie bij de organen van de Rijksarbeidsbemiddeling, omdat dit karakter terugslaat op elk gewest t. a. v. het personeelsbeleid-van den Directeur. Immers, óók het bedrijfsleven in het gewest zal critisch toezien, wat dat rijksbureau er- in eigen huis van terecht brengt!

* Vóóraf moet ook nog dit worden opgemerkt: eenerzijds is de Directeur van een Gewestelijk Arbeidsbureau verantwoordelijk voor het goed functionneeren van het rijksbemiddelingsapparaat in zijn gewest, en daardoor ook voor de wijze, waarop elk individueel ambtenaar zijn taak vervult, anderzijds geschieden de benoemingen door het Hoofd van het Departement van Soci.ale Zaken, op aanwijzing van den Directeur-Generaal van het Rijksarbeidsbureau, die daarvoor over een eigen afdeeling ~Personeel” beschikt, waar adviezen en voorstellen van den betreffenden Directeur worden bekeken en verwerkt. De schijnbare tegenspraak, die hierin ligt, verdwijnt, w'anneer beide partijen plaats en taak verstaan De Directeur is dan vanzelfsprekend verplicht, omtrent de dienstver-

richtingen van ieder ambtenaar, die hij van den Secretaris-Generaal krijgt toegewezen, de bedoelde afdeeling blijvend té documenteeren. Met meer of minder medewerking zijnerzijds, krijgt een Diredteur immers zijn personeel toegewezen; aan zijn beleid blijft het overgelafen in hoeverre hij zijn verantwoordelijkheid voor ieder betreffend onderdeel met den toegewezene kan dekken. De wijze, waarop dat onderdeel wordt bewerkt, aan de afdeeling ~ Personeel” van het Rijksarbeidsbureau kenbaar te maken, blijft overgelaten aan het beleid van den Directeur, mits dit maar rationeel en efficiënt geschiedt. Het spreekt, intusschen vanzelf, dat het Rijksarbeids-r bureau hiervoor nog richtlijnen zal geven. Het kunnen en kennen van leder ambtenaar bij de Rijksarbeidsbemiddeling moet, zoover als dit practisch is te verwezenlijken, zóó worden uitgemeten, dat het daar wordt gebracht, waar he(j het meest tot zijn recht komt. Het Rijksarbeidsbureau distribueert, de Directeur documenteert. Ook op deze beide facetten meende ik vooraf nog" te moeten wijzen: eenerzijds op de ambtelijke hiërarchie bij benoemingen, anderzijds, op wat ik zou willen noemen, de wetenschappelijke efficiency t. a. V. de personeelsaanwending, Beiden hebber! eigen invloed op het personeelsbeleid van den Directeur; zij zijn, bij juiste waardeering, wel met elkaar te vereenigen. *

Hoe zie ik dan het*personeelsbeleid, en hoe moet dit in concreto worden gevoerd? Gericht op het doel en op den mensch; eerst dienen en dan i;«rdienen.

D. w. z. ieder ambtenaar moet, binnen het kader van de hem toegewezen werkzaamheden, zóódanig voldoen, dat hij eerstens op zijn post gehandhaafd kan blijven en tweedens vast-

staat, dat h/j op een ander bureau of afdeeling niet beter tot zijn recht zou komen. Beide punten worden beoordeeld door den Directeur.

Andefs uitgedrukt: de Directeur js verantwoordelijk, dat ieder van zijn ambtenaren de dienende taak, waarvoor hij staat, goed vervult en dat hij de met zijn capaciteiten het best overeenkomende werkzaamheden krijgt toegewezen.

Eerst dan komt de mensch, d. i. de belooning van den ambtenaar, het üêrdienen, De zedelijTe verantwoordelijkheid van den Directeur zie ik hier zoo, dat hij, gegeven, dat de dienende taak naar behooren wordt vervuld, moet zorgen, dat het verdienen naar rato is, binnen het kader vanzelf van het bereikbare en mogelijke. Hij treedt hiertoe in contact met de Afd. Personeel van het Rijksarbeidsbureau; hij kan m. i. pok, vooral in de huidige evolutieperiode nog van de Gewestelijke Arbeidsbureaux, zoo noodig wijzen op z. i. nog bestaande onjuistheden bij de door die afdeeling gevolgde richtlijnen inzake bezoldiging.

i ‘ ■' Hoe beoordeelt de Directeur die dienende taak van den ambtenaar en welke hulpmiddelen staan hem daarvoor ten dienste?

""Het voor de hand liggend middel hiertoe is de conduiteof beoordeelingsstaat. Het zal duidelijk dat, in tegenstelling met de meer gemoedtlijke sfeer bij de vroegere arbeidsbeurzen, bij den huidigen uitbouw van bureaux een op geregelde tijden uit te brengen beoordeelingsstaat volstrekt onmisbaar is. Het zal den Directeur ten eenenmalé onmogelijk zijn op verantwoorde- en actueele wijze ieders taakvervulling 'paraat in zijn hoofd te hebben. Bij de z.g. classificatiebesprekingen op het Rijksarbeidsbureau, in de eerste maan-