waarvoor de heer van Dam vrees koesterde, blijkens noot 3 op blz. 605 der voormelde aflevering van dit Tijdschrift.

Is de goedkeuring der overeenkomst verworven, dan zal de agglomeratie Eindhoven, met uitzondering, helaas, der gemeente Gestel, in het officieele bezit zijn van eene instelling, die stellig het hare er toe zal bijdragen, ook voor de besturen der betrokken werkloozenkassen, de afdoening van zaken op voor alle partijen bevredigende wijze te bevorderen, en daarmede de populariteit der werkloosheidsverzekering doen toenemen.

Laren, Augustus 1918.

I. G. Keesing.

BIJLAGE A.

Voorstel (van B. en W. van Eindhoven) betreffende INVOERING EENER NIEHWE REGELING IN ZAKE WERKLOOSHEIDSVERZEKERING, INGEVOLGE KON. BESLUIT VAN 1 DeC 1916. S. 522.

Aan den Gemeenteraad.

In de vergadering van 1 October 1914 besloot Uw Baad aan te sluiten bij de noodregeling betreffende werkloosheidsverzekering en een fonds te stichten, dat met behulp van het Rijk werkzaam zou zijn voor de gemeenten, behoorende tot deze agglomeratie.

De werking dezer noodregeling is een zeer goede geweest en dank zij den financiëelen steun van Rijk en Gemeente heeft deze arbeidersverzekering zich op verrassende wijze ontwikkeld.

Daar de noodregeling bestemd was voor slechts een korten, abnormalen tijd, gaf de regeering ons reeds bij circulaire van 19 Januari 1916 No. 4672 te kennen, plannen te beramen tot hare opheffing. In verband hiermee werden bereids maatregelen getroffen tot liquidatie van het bestaande fonds, zooals blijkt uit de toelichting op de begroeting 1917 bij art. 19 van Hoofdstuk XVI der uitgaven.

De nieuwe regeling, welke is vastgesteld bij Koninklijk besluit van 2 December 1916 S. 522, onderscheidt zich vooral in één opzicht van de vroegere.

Het stelsel van een bijslag op de uitkeeringen toch wordt vervangen, door dat, waarbij een bijslag wordt gegeven op de contributies, welke de leden der werkloozen kassen bijeen brengen.

Ofschoon in de circulaire van den Minister, hiervoor genoemd, de voordeelen van het nieuwe stelsel, het zoogenaamde Deensche stelsel, uitvoerig en duidelijk zijn uiteengezet, zij het