domineert de bemiddeling als bemiddeling, is voor het andere de bemiddeling bijzaak. Het standpunt van de organisatie, die spreker vertegenwoordigt, is die van het praeadvies waarbij het gaat om de bemiddeling als bemiddeling. Spr. wenscht zich dan ook te keeren tegen het standpunt van den eersten praeadviseur, den heer Bakker, die het standpunt verdedigt van den Bond ~Mercurius”. Wat is bemiddelen ? vraagt Spr. Dat is, den bediende te brengen op de plaats, waarbij behoort, en den patroon te geven, wien hij noodig heeft, niet hier of daar een bediende plaatsen, maar het geheele vak bestrijken. Daartoe nu is de bemiddeling der vakvereeniging niet in staat. Misschien kan de vakvereeniging dat bereiken bij enkele bedrijven, waar allen georganiseerd zijn, bij de handels- en kantoorbedienden is daarvan vooralsnog echter geen sprake. De vraag waarom het gaat is deze : ~Zijn de arbeidsbeurzen geschikt en in staat om handels- en kantoorbedienden te plaatsen” ? Niet alleen kantoorbedienden, waarmede de eerste praeadviseur zich uitsluitend bezighoudt, maar ook handelsbedienden. Op den voorgrond moet daarbij staan de speciahsatie. Dat heeft de heer Bakker voortreffelijk uiteengezet en Spr. is het daarin volkomen met dien praeadviseur eens. Het bemiddelen van handels- en kantoorbedienden stelt bijzondere eischen ; die bemiddeling is moeilijk te vergelijken met het bemiddelen in andere vakken.

Alleen specialisatie kan die moeilijkheden volkomen ter zijde stellen. Spreker geeft toe, dat blijkens de antwoorden, die de directeuren der arbeidsbeurzen aan den heer Bakker, op zijn verzoek, gegeven hebben, dit ook nog niet tot alle directeuren van arbeidsbeurzen voldoende schijnt doorgedrongen te zijn, hetgeen kan blijken uit de antwoorden, die bijv. van Middelburg en van Dordrecht ontvangen zijn. Al hebben dan echter deze directeuren op dit gebied nog weinig ervaring, wat zegt dat tegen de zaak in beginsel ? Spr. stelt als eisch voor de arbeidsbeurzen de vakbemiddeling, doorgevoerd over het geheele land. De tegenstelling, dat bij de arbeidsbeurzen de bemiddeling door een loketje zou plaats hebben, terwijl de intieme bemiddeling bij de vakvereeniging regel is, accepteert spr. niet.

Dat trouwens alle vragen, door sommige patroons gesteld, door de arbeidsbeurzen beantwoord zouden moeten worden, waarover de heer Bakker het heeft, betwist spr. Zeker, er zullen wel patroons zijn die vragen stellen als de heer Bakker vermeldt, maar dat doet toch niet de doorsneepatroon. Trouwens, het verheugt spr. te kunnen vaststellen, dat de openbare arbeidsbemiddeling volkomen gaat in de richting van vakkundige bemiddeling, zooals thans ook weer blijkt uit de oprichting van het Rijks Centraal Plaatsingsbureau voor handelsreizigers als onderdeel der Centrale Rijks Arbeidsbeurs, waar een vakman met de leiding zal belast worden.