van het Labour-Eesettlement Committee een algemeen stelsel van werkloosheidsverzekering aanbevolen. Doch hiertegen hestonden bezwaren en bij. het tot stand komen van den wapenstilstand kon geen enkel stelsel van werkloosheidsverzekering in werking treden. De regeering nam nu haar toevlucht tot het stelsel van uitkeering uit de staatskas zonder premiebetaling, welks abrupte afschalfing tot scherpe discussie in het Lagerhuis aianleiding gaf.

De Minister van Arbeid motiveerde in een rede het besluit der regeering. Hij wees er op dat in Mei nog 1.100.000 personen de uitkeering ontvingen, dat echter in September dat aantal tot 403000 was gedaald onder wie 802,000 oud-soldaten. Honderdduizenden arbeiders hadden dus in de industrie weer werk gevonden. Thans ontvingen nog 479.000 personen uitkeering.

De Minister erkende dat de industrie, daar zij ’om te functioneeren een zekere marge van werkloosheid noodig heeft, ook de last der werkloosheid behoort te dragen met eenigen staatssteun.

Hij stelde zich dus niet op het standpunt van het „laissez faire” doch was met zijn verzekeringsplannen niet gereed.

Dat wekte verzet en kritiek, doch een amendement tot voorloopige handhaving der uitkeering voor hen die geen werk konden krijgen, werd verworpen, met het gevolg, dat de werkloozenuitkeering voor burgers thans geëindigd is. L. d. H.

Vermindert aanwending van landbouwmachines de vraag NAAR ARBEIDSKRACHTEN IN DEN LANDBOUW ? Een polemiek in „The Economist” van 1 November j.l. over bovengenoemde vraag verdient wel onze aandacht.

De redactie van genoemd tijdschrift had die vraag bevestigend beantwoord. Daartegen komt een inzender op. Zijne redeneering is samengevat als volgt:

Gesteld een bouwboerderij voorzien van de nieuwste machines geeft werk aan tien arbeiders. Als het mi waar is dat machines de vraag naar arbeid verminderen, dan zal by buiten gebruik stelling van deze machines de vraag haar arbeidskrachten moeten toenemen. Het tegendeel is echter het geval, want, zegt hy, het staat vast, dat niemand onder de tegenwoordige omstandigheden een dergelijke boerderij winstgevend kan drijven zonder die machines. De meerderheid der bouwhoerderijen zou zonder machines slechts aan weinig arbeiders werk kunnen geven; vele boerenplaatsen zelfs volstrekt waardeloos worden. Men zou het bouwland tot weide kunnen maken, maar hiervoor is niet alle grond geschikt en bovendien geeft een bouwbedrijf, dat met machines tien man werk geeft bij omzetting in weidegrond slechts arbeid aan één man.

De redactie voert hiertegen aan, dat in Engeland de prys van het graan bepaald wordt door de omstandigheden in over-

61