Wil vragen: zijn het Gemeentebestuur van Maastricht reeds feiten bekend, die een dergelijk verzoek motiveeren? Een bevestigend antwoord op deze vraag komt ons zeer onwaarschijnliik voor, daar op den datum, dat het adres in zee ging nog nauwelijks van inwerking-treding der verzekering voor de transportarbeiders sprake kan zijn geweest. Niemand is sterker da wii overtuigd van de noodzakelijkheid om elk misbruik tegen te gaan, doch men hoede zich ervoor in overdrijving te veivallen en de tactische fout te begaan ter wille van een toch altijd beperkt aantal arbeidsschuwen, ook de bonafide arbeiders een smet aan te wrijven.

„Het Transportbedrijf” vestigt de aandacht op een bepaling in de ontworpen regelen voor de werkloosheidsverzekering voor dat bedrijf, die volgens dat orgaan de arbeidsschuwheid in de hand werkt. Het betoog komt hierop neer, dat degene, die niet mank gaat aan lust tot arbeiden het zijne zal doen om te zorgen, dat hij geen volle 3 dagen in de week arbeid verricht om zoodoende zijn nitkeering met mis te loopen. Hier wordt dus nog vastgehouden aan den aanyankelyken opzet der verzekering van de transportarbeiders, dat bij 3 ot meei dagen arbeid geen nitkeering Wp meenen dit op een misverstand moet berusten. Volgens ons inzicht is doo het bepalen der nitkeering op 700/„ van het verschil de gemiddelde verdienste (voorloopig een gefixeerd bediag) en de werkelijke verdienste, de bestaansreden dei bovengenoem oorspronkelijke bepaling komen te vervallen.

Sigaren- en tabaksindustrie. De waclitgeldregeling «ieze industrie heeft 27 December een einde genomen. De maker” wijdt er een artikeltje aan, waaruit wij het vol,,end overnemen: |

„Wij gelJoven wel te mogen zeggen dat Jeze replmg is geweest een zeer belangrijke factor onzer vakgenooten en dat zij velen voor absolute inzinking heeft behoed. |

Dat de wachtgeldregeling een was voor de werkloozen, en van groote beteekenis zal meina ontkennen. • |

Vanaf 30 Maart 1918 is zij voor tal van werkloozen „het ’ steunpunt geweest, de eenige bron waaruit geput kon worden om ket door de werkloosheid, verloren arbeidsloon te seeren. Het is ook geweest een vorm van ondersteuning, zooals in o-een enkel vak heeft bestaan. De uitvoering voor het grootste deel in handen van de vakvereenigmg. Honderdduizenden «■uldens zijn in handen gesteld van de diverse hoofdbestui en ter verdeeling aan hun werklooze leden De uitkeering gaat ver uH boven de acht millioen fjdens.

~'bp December gijn, na geruWen tijd buiten werüing 11