De invoering der Werkloosh.-verz. noodwet heeft het aantal verzekerden in deze gemeente belangriik doen toenemen en op rnim 3000 op 31 Dec. 1919 gebracht. Bijna ƒ40.000 werd m dat jaar aan de werkloozen nitgekeerd, terwijl de gemeente met ruim ƒ7OOO subsidieerde.

Ala. Ned. Stukadoorshond over 1920. Deze kas keeft teerende van den gunstigen toestand in iaar achter den rug waarin vergeleken met 1919 en 1918 geringe werkloosheid voorkwam. „An sich echter was die werkloosheid noo- lang niet onbeduidend. De gemiddelde werkloosheid per lid bedroeg nog ruim 19 dagen. De financieele toestand is dan ook achteruitgaande want het voordeelig saldo van ruim ƒ23700 op einde 1919 was eind 1920 gedaald tot ruim/18700, welke daling echter wellicht zal worden gecompenseerd, indien wat te verwachten is van af Mei 1920 nog een percentage zal worden vastgesteld dat hooger dan 100 is. ïliettevain heeft men toch de financieele grondslagen der kas herzien door in Dec. 1920 de bijdrage voor de kas van 30 op 40 ct. per week te brengen.

Centrale Bond van Bouwvakarbeiders 1919. Niet alle verslagen verschijnen op tijd. Was het hiervoor besprokene reeds over 1920 -- den samensteller voor zijn vlugheid een eeresaluut!— hier hebben wij er nog een van 1919. De actualiteit is er dan wel wat van 'ingeboet, waarom wij er dan ook niet veel van zullen zeggen. Want wat geeft het of men thans weet dat de kas op 31 Dec. 1919 een vermogen bezat van bijna ƒ37000. en het gemiddelde werkloosheidspercentage 11 was. Immers reeds is alweer een ander jaar voorbij dat aan de betreffende kas een geheel ander aanzien heeft gegeven. Daarmede is natuurlijk de waarde van het verslag zelf, als schakel van een keten, niet ontkend, doch. alleen onder de aandacht gebracht dat bespreking van zeer late verslagen in den regel slechts weinig zin heeft.

ühr. Landarheidersbond 1 Dec. 1919—31 Mei 1920. Wie dit verslag aanschouwt, gelooft niet dat er ooit zoo iets als schaarschte en duurte van papier en hooge drukkersrekeningen hebben bestaan. Dan zijn nog vragen als: hoe was de stand van het vermogen op het eind van het verslagjaar en hoe het verloop der werkloosheid, onbeantwoord gebleven. De bewerker van het verslag, die blijkbaar een ijverig man is, kijke een volgende keer eens hoe de een of andere collega zijn verslag samenstelt.

Wijziging formulieren en controle werkloosheidsverzekering. Elders in deze aflevering vindt men een tweetal circulaires van den Minister van Arbeid afgedrnkt betrekking hebbende op bovenstaand onderwerp. Aandachtige lezing daarvan zal tot de con-