BIJLAGE VI.

Jaarverslag der Nederlandsche Arbeidsbeurs te Oberhausen over het jaar 1920.

§ 1. Algemeen overzicht.

Werkgelegenheid in Duitschland, aanbod van werkkrachten. Het jaar 1920 geleek in vele opzichten op zijn voorganger. De algemeene toestand op de arbeidsmarkt in Duitschland bleef slecht. De economische druk, welke door de Entente op Duitschland wordt uitgeoefend, deed gebrek aan steenkolen ontstaan en de gevolgen daarvan zijn duidelijk genoeg op de arbeidsmarkt merkbaar geworden. De moeilijkheden met de arbeiders werden steeds grooter; de stakingen, waartoe de arbeiders telkens overgingen, waren nooit zoo talrijk als in het afgeloopen jaar. Ook andere factoren oefenden een ongunstigen invloed uit. Van belang is het zeker er op te wijzen, dat alle mogelyke transacties zeer bemoeilijkt worden, doordat geen onderling vertrouwen meer bestaat; door het langjarige gebrek is de moraal zeer sterk gedaald.

De werkloosheid in Duitschland was in 1920 steeds van groeten omvang, hetgeen onder de tegenwoordige omstandigheden moeilijk anders te verwachten was. Door deze slechte werkgelegenheid viel er reeds niet aan te dénken, Nederlandsche arbeidskrachten naar Duitschland te bemiddelen. Trouwens ware het mogelijk geweest, aan Nederlandsche arbeiders arbeid aan te wijzen, dan nog zouden we daarvoor teruggedeinsd zijn, deze menschen te verplaatsen in omstandigheden, zooals ze gedurende het afgeloopen jaar heerschten. De enkele arbeiders uit Nederland, die bij ons inlichtingen aanvroegen, hebben we dan ook zonder uitzondering afgeraden, naar hier te komen.

Lust tot repatrieeren. Den meest onrustigen tyd hebben we in de maanden Maart en April doorgemaakt, toen hier tengevolge van den „Kapp-Putsch” onrustige toestanden heerschten. Gelukkig is deze storm spoedig over ons heen gewaaid. Gevolg van een en ander is geweest, dat wij ongeveer drie weken geen of zeer slechte verbinding met het vaderland hebben gehad, omdat juist het meest gevochten werd in de buurt van den spoorweg Oberhausen—Wesel—Emmerik.

Vooral tengevolge van dezen burgeroorlog hebben vele Nederlandsche arbeiders hun hebben en houden samengepakt en zyn