Berekent men het aantal werkloozen in die gemeenten, waar geen arbeidsbeurs bestaat, naar denzelfden maatstaf als die, waarin deze instellingen wel werkzaam zijn, dan mag het aantal werkloozen einde Februari gerust op 27000 gesteld worden.

De wenschen van den Rijks-Werkloosheidsraad inzake hulp aan werklooze arbeidsters klopten bij het Departement voor Sociale Aangelegenheden niet aan doovenmansoor. Ben circulaire werd tot verschillende gemeentebesturen en ook tot het Landelijk Vakverbond gericht, waarin de volgende maatregelen aan de hand worden gedaan om tegemoet te komen aan de nooden der vrouwelijke werkloozen.

I°. de oprichting van speciale commissies, in den geest als hierboven door den Rijks-Werkloosheidsraad aangegeven, waarin ook de vrouwelijke ambtenaren der Arbeidsbeurs zitting zullen moeten hebben, terwijl de overige leden door den Gemeenteraad worden benoemd.

2°. werkverschaffing door bemiddeling van genoemde commissies, die zich daartoe in verbinding zullen moeten stellen met Gemeentelijke instellingen, die kleederen, beddegoed, handdoeken enz. noodig hebben. De fabrieksinspectrice. Mevr. Betst Kjelsberg, lid van den Rijks-Werkloosheidsraad, zal de commissies hierbij ter zijde staan.

3°. cursussen niet alleen in koken en naaien, maar ook in wasschen, strijken, chemisch reinigen, herstellen en verstellen van allerlei goed, kinderverzorging, eerste hulp bij ongelukken, en voor werklooze handels- en kantoorbedienden nog in handelsrekenen, Noorsche taal, typen, stenografie en vreemde talen. Voor het bezoeken der, daglessen zal aan de leerlingen 5 kr. per dag (30 kr. per week) worden gegeven; de avondlessen worden naar verhouding berekend; het bedrag der werkloozenuitkeering wordt in mindering gebracht van deze bijdragen. Alleen zij, die hetzij een bewijs van de arbeidsbeurs of waar deze niet bestaat, van het werkloosheidscomité kunnen toonen, dat zij tevergeefs om werk hebben gevraagd, komen in aanmerking om aan de cursussen deel te nemen.

— ~ . De studiebijdragen aan de cursisten komen voor de helft Yoor rekening van het Rijk, evenals de salarissen der leeraren.' De overige uitgaven betalen de gemeenten. Onderwijs en leermiddelen ontvangen de leerlingen gratis.

Indien zulks gewenscht geoordeeld wordt, kunnen de werkzaamheden over twee commissies worden verdeeld, waarvan de eene dan de werkverschaffing, de andere het onderwijs voor hare rekening zal nemen.

Het Landelijk Vakverbond beeft reeds zijn medewerking toegezegd ook voor zijn verschillende afdeelingen, terwijl het geen twijfel lijdt, of ook de Nationale Vrouwenraad en de Bond van Handels- en Kantoorbedienden zullen naar de mate hunner krachten alles doen om door bovengenoemde maatregelen de

32