lijk ziende dat al zijne po<{eningen nutteloos waren joeg hij haar het huis uit zeggende: Loop naar de Bapapa (papisten, naam dien ons door de ketters gegeven wordt); maar eens zult ge zien wat dit u kosten zal.

Het jonge meisje keerde bij hare ouders terug en liet zich onderlijzen. Vier jaar later ontving zij het H. Doopsel onder den naam van Estella.

Een weinig later verzocht een jeugdig katholiek haar ten huwelijk ; maar de oude heiden, zijne rechten doende gelden op zijne vroegere slavin, eischte eene zoo hooge geldsom, dat de jongeling van zijn plan moest afzien. Twee andere aanzoekers werden om dezelfde reden aan de deur gezet.

« Gij ziet wel, zeide Kasamoko, dat in uwen godsdienst » niets dan schooiers zijn; Waarom zoekt gij geen echtgenoot » onder de pages van den koning ?

De koning en zijne pages w'aren ketters en het meisje was te degelijk katholiek om een huwelijk met een ketter te wenschen.

De tijd verstreek en het meisje trof onder hare aanzoekers niemand aan die haar losprijs kon betalen. Toen bracht bare oude meester iemand van het hof des konings bij haar. «Neem dezen voor bruidegom; uw Vader zal dan gelukkig, en gij zult dan vrij zijn.” Estella aarzelde eerst; maar niet meer verwachtende een echtgenoot van haren godsdienst te vinden gaf zij den jongeling een schemer van hoop op een huwelijk, indien hij haar alle gemakkelijkheid liet om hare godsdieiisplichten te volbrengen.

Kasamoko zegevierde. Maar de H. Maagd waakte over Estella. Verwittigd van het gevaar dat zij liep, verzocht ik het meisje naar de Missie te komen Maar bedreigd door haar vader indien zij aan het ontworpen huwelijk zou verzaken , deed zij mij weten , dat zij niet konde komen.

In een oogenblik was mijn besluit genomen : het ging misschien om de zaligheid eener ziel en in hoedanigheid van herder mocht ik niets verzuimen om het schaap aan den muil