Is de dochter eene onwelkome gast in eene familie, niet zoo is het geval met een zoon. Deze zal, zoodra hij werken kan, de onkosten, aan zijne opvoeding besteed, beginnen te vergelden. Hij blijft altijd in de familie en werkt heel zijn leven voor de familie. Hoe meer zonen dus in een huisgezin, hoe meer kans om rijk te worden. Om een jongen in het leven te houden spaart de Chinees dan ook gewoonlijk moeiten noch kosten, vooral als het gaat om het leven van een eenigen zoon, dan zou hij heel zijn fortuin opofferen.

Ter verontschuldiging, als ik het zoo noemen mag, van de Chineezen moet ik evenwel nog eene vierde oorzaak vermelden, en deze eischt misschien het meeste offers : Deze is de groote armoede van het volk. Het is eenvoudig onmogelijk voor een Europeaan zich daarvan eenig denkbeeld te vormen ; en ziet men deze, zooals wij, van nabij, dan staat men verstomd hoe iemand met zoo weinig kan blijven leven. De kost, de kleeding, de woning van verreweg de meesten zijn in een woord beneden alle begrip. Dagelijks een handvol vogeltjeszaad, ziedaar hun kost; in den zomer weinig of niets, in den winter enkele lompen van grove katoen, slechts bij sommigen met een weinig watten opgevuld, ziedaar hun kleedij, een vierkant kotje in zandsteen opgetrokken met 8 a 10 kubieke meters lucht, ziedaar de woning voor een gansch gezin. Hoe grooter dat gezin, hoe kleiner het aandeel vogeltjeszaad, hoe korter het stukje katoen, hoe geringer het plaatsje op den bedhaard. Geen wonder dus, dat vele ouders met bezorgdheid en angst de vermeerdering van hun kroost te gemoet zien.

Dit is de toestand in gewone jaren, om niet te spreken van tijden van hongersnood, die ook al niet zeldzaam zijn Immers het kan gebeuren, dat hier gebrek aan levensmiddelen heerscht, terwijl honderd uur verder het graan bij vrachten ligt opgestapeld ; wat wilt gij er aan doen, er is geen middel van vervoer. Daarbij komt nog de schandelijke uitbuiting