Want je weet, het geluid legt 300 meter in één seconde af.

Welnu, pas na 15 jaar zou hij het hooren. En als hij dan weer antwoordde, zouden we in ’t geheel 30 jaar op antwoord hebben moeten wachten. Veronderstel, je roept vandaag „hallo 1” reken dan zelf maar uit, hoe oud je zou zijn, eer je ’t antwoord „ja” hoorde.

En ’t licht? Als er iemand daarboven was, en ik stak hier een licht aan, hoe lang zou het dan duren, eer hij dat licht zag?

Het licht, moet je weten, is verbazend snel, veel, veel sneller als het geluid. Dat zul je misschien al ooit opgemerkt hebben, als ze in de verte een geweer of een kanon afschieten. 'De vuurstraal zie je al, zoodra het schot afgaat, maar het geknal hoor je pas een heel beetje later. En met het onweer merk je ’t ook genoeg. Gewoonlijk hoor je den donder pas tien, twintig of meer tellen, nadat je den bliksem gezien hebt. Dat komt, omdat het licht van de vuurstraal en van den bliksem veel sneller naar je toekomt dan het geluid van den knal of den donder.

Hoe snel gaat dan het licht wel ?

In één seconde 300.000 kilometer. (Dit getal hebben we al ééns opgeschreven, is ’t niet?) Op den afstand van 150 miljoen kilometer van de zon naar de aarde doet het licht ruim 8 minuten.

Als het licht in 8 minuten zoo’n enormen afstand aflegt, welk een ondenkbaar grooten afstand zou het dan afleggen in een heel jaar. Ik zal het je eens zeggen: 300.000 maal zooveel kilometer als een jaar seconden heeft. Dat is 9 biljoen, een negen met twaalf nullen er achter, zóó: 9.000.0(X).000.000 kilometer. Zoo’n afstand noemen de geleerden een „lichtjaar.” En dan te weten, dat er sterren zijn, die