schrijvers, zich wisten te matigen, wat een geluk voor onzen wereldkloot!

Dat hier het bijgeloof weelderig wortel schiet, is te begrijpen. Hoe minder christelijk, des te meer bijgeloovig. Ongeloovigen: bijgeloovigen, heeft Pascal gezegd. En te recht. Dat is zóó in Europa, dat is zóó hier. Denk maar eens aan de macht waarzegsters, die ook in de Hollandsche groote steden zitten en er alles behalve slecfite zaken maken. Mundm vult dedpr. De wereld wil bedrogen worden!

Om U nu een staaltje te geven van een eigenaardig Indisch bijgeloovig gebruik, knip ik even ’t volgende uit het Bataviaansch Nieuwsblad.

„Het spoorverkeer en bijgeloof. Van Tjiganea (in ’t Krawangsche) schreef men ons dd. 25 dezer ;

Heden wordt feestgevierd op de plek, waar de laatste groote aardafschuiving plaats heeft gehad; de baan is nu weer in orde. Er worden, naar ik hoor, 2 koeien geslacht en een slametan, een feestmaal wordt voor ’t volk, dat aan de herstelling gewerkt heeft, gegeven. En toch gaat ’t praatje onder de inlanders, dat er nog meer ongelukken aan dooden moeten gebeuren alsvorens de kwade geesten die zich daar ophouden, tevreden gesteld zullen zijn. Slecht is daar ’t water en nu reeds zijn er vele zieken onder hen, die daar gewerkt hebben!

Vele inlanders, die anders graag er heen zouden willen gaan, doen zulks nu niet, omdat zij zeggen bang te zijn voor de kwade geesten, die daar ronddwalen en die hen kwaad zullen doen; de plaats is anker., dat komt omdat bij den aanleg van de spoorbaan sommige heilige plaatsen (kramats) verloren zijn gegaan, dus in hun oog is deze slametan van geen nut”.

Dat slachten van koeien (beter had die correspondent voor "West-Java geschreven; karbouwen of buffels) komt telkens aan de orde van den dag, zoodra er hier een of ander groot werk is uitgevoerd. Dan wordt in plechtigen optocht de kop, of worden de koppén der geslachte dieren begraven op de plek zelf, waar dat werk is uitgevoerd. Om de geesten goedgunstig te stemmen, ziet u! ’t Mooist van al is dit, 4at dan nog eerst een mohammedaansch geestelijke een gebed uitspreekt. Weer kenschetsend voor den Islam, die zich trouwens overal aan allerlei bijgeloof, zij t ook in directen strijd met den Koran, aanpast.

Onlangs beleefden we hier te Bandoeng een dergelijke