cavalerie en gevolgd door meerdere auto’s met Europeesche genoodigden, naar den kraton van den Sultan, waar zij door diens muziekkorps met het „Wien Neerlandsch Bloed” verwelkomd werden. Daarna begaf zich de resident, gearmd met den oudsten zoon van den Sultan, naar de groote ontvangzaal. Hier stonden twee zetels gereed, één voor den Sultan en één voor den resident, terwijl de Europeesche en inlandsche genoodigden resp. ter linker en ter rechterzijde plaats namen.

Als allen gezeten zijn, wordt de bruidegom met zijn gevolg door de zonen van den Sultan binnengeleid. Kris en mes worden hem afgenomen en hij neemt plaats op een stoel tegenover den Sultan.

Nu begint de eigenlijke huwelijksplechtigheid; men leest eenige stukken voor uit den Koran, waarop heel de bevolking van den kraton een paar minuten lang „Amin” antwoordt.

De Prangwedono brengt den Sultan een kniekus en de gasten verwijderen zich, terwijl de muziek het „Wien Neerlandsch Bloed” speelt.

Verwonderlijk is, volgens onze begrippen, dat tot nog toe de bruid aan geen enkele plechtigheid heeft deelgenomen. Deze wordt n.l. in een kleinere zaal van het paleis aangekleed en getooid, waarmede het grootste gedeelte van den dag gemoeid is, van 9 uur ’s morgens tot 5 uur in den namiddag.

Tegen vijf uur begeven de genoodigden zich weer naar den kraton. Na de gebruikelijke begroetingen en eerbewijzen, wordt de bruidegom met zijn gevolg wederom binnengeleid en thans verschijnt ook de bruid, vergezeld van twee vrouwen.

Zij brengt den Sultan, haar vader, den kniekus en ontvangt, steeds hurkend, een handdruk van den Resident en eenige hooge gasten.

Nu worden bruid en bruidegom tegenover elkaar geplaatst en een aarden pot met water tusschen hen in gezet. Men gooit een rauw ei stuk voor de voeten van den bruidegom, waarna de bruid zijn voeten besprenkelt met water uit de aarden pot. Omtrent de symbolische beteekenis hiervan hebben wij geen zekerheid kunnen krijgen.

Bruid en bruidegom begeven zich thans gearmd naar den rijk versierden palankijn (draagstoel), welke door veertig dragers wordt