Een der Missie-congregaties, welke in Japan buitengewoon ijvert voor ’t onderwijs, is die der Marianisten. Deze heeft onder haar leiding o.a. de volgende inrichtingen van onderwijs. Het Fransch Lyceum, genaamd „Morgenster”, met meer dan 2200 leerlingen uit den deftigen burgerstand en de officiëele kringen; het Fransch-Japansch Lyceum „Sterre der Zee” met 600 leerlingen; te Jokohama het Sint-Joseph-college met 300 leerlingen. Het onderwijs der Marianisten wordt door de regeering hoog geacht, hetgeen hieruit blijkt, dat verschillende leden dezer Congregatie aan Staatsuniversiteiten en Staatsscholen tot professor of leeraar werden benoemd. Wel zijn natuurlijk niet alle leerlingen katholiek de meesten zelfs bekeeren zich niet maar toch wekt de wetenschap der katholieken sympathie voor den godsdienst

Ook Duitsche missionarissen worden weder in Japan toegelaten. Zoo zullen 10 Duitsche Jezuïeten naar het Diocees Osaka vertrekken, om later een afzonderlijk missiegebied te krijgen. Het aantal Duitsche professoren aan de Roomsche Universiteit zal ook vermeerderd worden. Missionarissen van Steyl zijn reeds in Japan werkzaam. Ook Duitsche Franciscanessen vertrokken naar Japan.

Dat echter het heidendom bij lange na nog niet is uitgeroeid, blijkt uit het volgende bericht. „Den November 1920 vierde de hoofdstad des rijks een groot feest. De vóór acht jaren gestorven Keizer werd tot den rang van God verheven en bekwam een prachtigen tempel. De Keizerlijke familie en de grootwaardigheidsbekleeders van het land waren tegenwoordig bij het feest. Sedert dien stroomt het volk uit alle deelen van het rijk in breede scharen naar Tokio, om den nieuwen god in zijn tempel wierook en andere gaven te offeren” -).

Moge de liefdezon van het Goddelijk Hart over de treurige heiden, wereld opgaan!

b La Croix, 8 Juni 1921.

'b Die Katholischen Missionen, Juni 1921.