Ondertusschen werd het hoe langer hoe meer duidelijk, dat de onderwijzerswoning veel te klein was om er geregeld om de 14 dagen godsdienstoefening te houden en catechismusles te geven. Er werd uitgezien naar een flink erf, om een nieuwe kerk te bouwen. Nauwelijks hadden de „tegenstanders" vernomen, dat er pogingen werden gedaan om een erf te koopen, of wederom werd alles in het werk gesteld, om dien koop te verijdelen. Na langdurige onderhandelingen kon tenslotte de koop toch gesloten worden.

Door ruime giften van Nederlandsche katholieken werd de Missie in staat gesteld met den bouw der nieuwe kerk spoedig een aanvang te maken, ’t Zou een kerk in Javaanschen stijl worden. Het ontwerp werd gemaakt door Fr. H. Caminada S.J. en de teekeningen vervaardigd door een Javaanschen Jezuïet Fr. M. Reksaatmadja en een Javaanschen opzichter. Het geheele werk werd verder uitgevoerd door Javaansche werklieden, zie foto blz. 268. In Augustus 1.1. was de kerk eindelijk in zoover klaar, dat tot de inwijding kon worden overgegaan. Mgr. van Velsen, Apostolisch Vicaris van Batavia, verrichtte de plechtigheid, bijgestaan door één der Pastoors van Djocja als diaken, en een Javaanschen Jezuïet als subdiaken. Een aantal Javaansche seminaristen van het St. Petrus Canisius-Seminarie te Djocja zorgden voor den zang, terwijl andere Javaansche seminaristen als misdienaar fungeerden. In een groote autobus waren zij naar Ngidjon gebracht.

Door de goede zorgen van Javaansche onderwijzers, geholpen door de katholieke leerlingen, was alles smaakvol versierd.

Het aantal kerkgangers op dezen dag bedroeg ’n 450. Het bleek, dat de kerk groot genoeg is om minstens het dubbele aantal personen te kunnen bevatten.

De kerk is zonder de sacristie die er onder één dak tegenaan gebouwd is 24 M. lang en 12.5 M. breed, terwijl zij nog een voorportaaltje van 3 M. bezit, 't Is een frisch, luchtig gebouw, dat bij onze katholieke Javanen erg in den smaak valt.

In de preek, die des morgens gehouden werd, werden de katholieken o.a. vermaand vurig te bidden voor de onbekende weldoeners in Holland, die door hun stille gaven de Javaansche katholieken van Ngidjon en omstreken in staat hadden gesteld