WOWJU®

A?‘ V/’ë"í°k’îîî°rî‚z-iáfinae._. .

rOR HEEREN zat aan zijn toestelletje te prutsen. Dat was zo zijn lust en zijn leven.

Koptelefoon aan zijn hoofd. De hele avond al had hij zitten zwoegen met een paar leden van de amateur radioclub op zo’n toestelletje uit het jaar nul. Je weet wel zo een met een hoorn van een gramofoon als loudspeaker. Zo’n dingetje waar je in hoort: Mijnheer de voorzitter.... piep, piep, piep-piep-piep, pieiep, oeoeoe hoe hoe boei boei....

Ja, dat was nog ’s heel wat anders dan zo’n nieuwerwetse kast van bij de tweehonderd pop. Je weet wel zo’n pracht toestel, het nieuwste van het nieuwste, de super der supers.

Neen, dat was niets voor Cor Heeren en zijn kornuiten. Die moesten zo iets hebben, waar je met hamer en nijptang aan trok, als er wat te beluisteren viel. Ombouwen, steeds maar ombouwen. Voor nog geen vijf gulden de hele bobs verschalken. En dan plezier voor vijfhonderd als je de morse-tekens opving van de Normandie. „Stil nou s eventjes Mulder, ik heb hier, geloof ik een redevoering van Roosevelt”.

„Roosevelt op je ogen, het is Radio Sevilla!” „Ken jij Spaans?”

„Toet toet eot toet toet foei foei foei!”

„Hoe lang hebben jullie vorige week gelopen, om die geheime zender te ontdekken?”

„Het was al bij tweeën in de nacht. Hij zat in een schuurtje in Aarle-Rixtel. We dachten eerst, dat het in Asten was!”

~2eg, hou nou ’s je hoofie dicht. Ik heb hier Boedapest. Rasechte zigeuner-muziek!” „Kan niet!”

„Nou, luister dan zelf!”

„Waarempel! Je hebt gelijk!” „Hoe heb je ’m dat geflikt?”

„Kijk, zie je hier die spoel? En daar dat knopje? Nou en als je dat dan zo draait, neen niet zo ver, dan heb je Boedapest in a jiffy, zou onze Engelse prof zeggen! Blijf nou met je suikervingertjes van die draadjes af. Zie je, daar heb je ’t al. Geef me dat tangetje eens eventjes aan!”

„Werk jij nog met zulk soort lampen? Uit welk museum heb je die vandaan? Zeker verschalkt tussen de mammoeth en de mastodont? Maar die accu’s en potjes van je zijn up to date, die heb je zeker overgenomen van Willem van Oranje, na zijn tocht over de Maas!”

„Ssst, clio, muze der historie. Nou heb ik Berlijn al weer te pakken!”. ...

„Wir Deutschen.. Deutsche Nation... . es ist nicht war. . . . Heil heil sieg oei, oei. . . .

„Ik zeg maar zo, een half ei is beter dan een lege dop!” „We moeten naar huis, Cor! Anders mag ik nooit meer