VERVOLG VAN pi g BLADZIJDE 55 ITB C H raraiLiE MLIBUM Tot onze grote vreugde moesten De Rode Wolven veertien dagen geleden een wedstrijd spelen tegen de Zonen der Provence in een dorpje dichtbij. Natuurlijk zijn we erheen geweest. We hebben onze kelen schor geschreeuwd en we hebben ze allemaal mee naar huis genomen om bij ons te dineren. Bij die gelegenheid hebben ze me deze foto aangeboden. Het onderschrift luidt; ~Met eerbiedige hulde.”

Ik heb het onbehaaglijk gevoel, dat ze nooit zullen vergeten, dat ik eens Arsenal heb zien spelen. Op de volgende bladzijde staat een gezinsfoto, de foto van het gezin, waarmee ik in de trein naar Nimes gereisd ben, de familie Tardy. Ze komen altijd even bij ons aan, wanneer ze in Nimes zijn, en wy gaan vaak naar Saint-Didier-van-de-Wijnstok om een zondag bij hen door te brengen.

Op deze foto dragen alle vijf meisjes geruite jurkjes met witte, met de hand geborduurde kragen en manchetten, heel lange, witte, met de hand gebreide kousen en witte schoentjes. Ze staan volgens grootte achter elkaar met de rechterhand op eikaars schouder. Vader en moeder vormen de achterhoede. Ze kijken heel trots en dat mogen ze ook, vooral moeder. Zij en de meisjes hebben iedere steek gebreid van de kleren, die ze dragen met uitzondering natuurlijk van het kostuum van vader. Dat is gemaakt door monsieur Pinatel. Terwijl ik naar het glimlachend gezicht van moeder lsjk, denk ik verontwaardigd aan alle onzin, die je zo vaak over Franse vrouwen leest of hoort van mensen, die nooit een voet in een echt Frans huis gezet hebben.

J. 1.CV113 IXUIO Zoals Marius zegt: er zijn in Frankrijk een miljoen madame Tardy’s tegen één Dame Aux Camélias. Hij zegt, dat het altijd zo geweest is, maar ze hebben het veel te druk om buitenshuis hun stem te verhellen en daarom neemt niemand veel notitie van ze, ook niet in Frankrijk zelf. Marius zegt. . . Wat schrijf ik gemakkelijk over alles wat hij zegt en wat is het moeilijk om

onder woorden te brengen, wat hij voor me betekent, wat wij voor elkaar betekenen. O. ik wil niet beweren, dat het ook maar in de verste verte lijkt op de wilde hartstocht, waarvan de dichters spreken. Het is veel rustiger en veel gemoedelijker, daar ben ik van overtuigd. Ik zou met geen enkele vrouw willen ruilen, nog niet voor alle Chinese thee, zelfs niet wanneer die gezet is als in Londen.

Maar ik moet voortmaken, want vanaf de volgende bladzijde ligt een baby naar me te kijken, een Engelse baby, het dochtertje van het echtpaar Stevens, dat ons huis betrokken heeft, toen ik naar Frankrijk ging. Het kind heet Dorothy. De jonge mevrouw Stevens en ik kunnen het uitstekend met elkaar vinden en later zullen we Pierre zeker naar hen toesturen om Engels te leren spreken als een geboren Engelsman. Hij leert het trouwens al aardig. Hij zegt geen maman tegen me, o nee! Als hij uit school thuiskomt, duwt hij het kralengordijn in onze gang opzij en roept; ~Mum! 00-oo! Mum!” Dan draait hij zich om naar de dorstige vriendjes, die hij meegebracht heeft, en schept op: ~Engels! Dat zeggen de kinderen

daar! Ze spreekt het alsof niks is. Ik spreek het ook. 1 ter maar. ~Muml Mum! Please, he nog lee-moan-ahde, no ? please, yes ?” Vaak denk ik, hoe dol i Kate op hem geweest zou Net zoals ik. Een vrouw hoe! kind niet altijd het leve hebben geschonken om het heel haar hart lief te Stil, daar is hij. Hij u binnen met het porseleinenfi je in zijn handen, het kleinA seleinen huisje, waar ik alsl zo weg van was. I Hij zet het op tafel, haaltj lantaarn uit zijn zak en rentiï de deur om het licht ui|l draaien. P

UI aaien. r ~Nu!” zegrthij. ~Nu!” i Ik zet de lantaarn achtJ porseleinen huisje vast en|r hem aan. En terstond beginf vriendelijk licht door de n pjes naar buiten te schijnen.’’ Pierre grijpt mijn hano houdt haa.r stijf vast. Ik] omlaag en zie zijn gezicht. Het is alsof een kleine 8 zijn glanzende vleugels voor uitspreidt en ~Gloria! Glot roept. ! EINDE ■

MET SPRUITJES KUNT U MÉÉR DOEN I

Spruitjes koken i kg spruitjes • zout • boter of margarine • (nootmuskaat) • Maak de spruitjes schoon door het stronkje af te snijden en de buitenste lelijke blaadjes eraf te halen. Was de kooltjes en laat ze uitlekken. Zet de spruitjes op met zo weinig mogelijk kokend water en wat zout. Breng het geheel aan de kook en laat de groente op een zacht vuur gaarkoken in 10 h 20 minuten — kleine spruitjes korter dan grote Schenk eventueel het vocht af (beter is het de spruitjes met zoveel water op te zetten, dat dit juist verdampt is wanneer de kooktijd om is). Schud een klontje boter of margarine door de spruitjes en strooi er (voor de liefhebbers) wat nootmuskaat over. N.B. Door te lang koken worden de spruitjes bruin van kleur en

pappig. Gesmoorde spruitjes I kg spruitjes • 25 g boter of margarine • zout • i theelepel citroensap • peper • , Maak de spruitjes schoon zoals in het vorige recept is beschreven. Smelt de boter of margarine in een pan. Voeg de spruitjes toe en strooi er wat zout overheen. Smoor de spruitjes gaar in 10 k 20 minuten (afhankelijk van de grootte van de spruitjes). Schud tot slot voorzichtig het citroensap en wat peper door de spruitjes.

Spruitjes met kaassaus I kg spruitjes • zout • 15 g boter of margarine • 15 g bloem • 2 % melk • 50 g geraspte kaas • peper • paprikapoeder • nootmuskaat • peterselie • Kook de spruitjes gaar zoals hierboven is beschreven. Smelt de

boter of margarine in een steelpan. Voeg de bloem toe en roer de massa glad. Schenk bij gedeelten en al roerend de melk erbij. Laat de saus even doorkoken. Roer de geraspte kaas erdoor en maak de saus op smaak met wat zout, peper, paprikapoeder, nootmuskaat en fijngehakte peterselie. Roer de saus voorzichtig door de spruitjes. Spruitjes met spek en ui I kg spruitjes • 200 g mager rookspek • 2 uien • zout • Maak de spruitjes schoon zoals bij ~spruitjes koken” is beschreven. Bak het in blokjes gesneden spek lichtbruin. Voeg de kleingesneden uien toe en bak deze met het spek mee tot ze lichtbruin zijn. Voeg dan de schoongemaakte spruitjes toe met wat (weinig!) zout. Smoor ze gaar in ongeveer 20 minuten.

Spruitjes met kastanjes % kg kastanjes • bouillon van blokje • 1 kg spruitjes • zout • boter of margarine • Kruis de kastanjes in en was ze. Kook ze gedurende 15 minuten in ruim water en pel ze dan. Kook de kastanjes verder gaar in wat bouillon in % Laat ze uitlekken en vermeng ze met de spruitjes, die met wat zout zijn gaargekookt. Schud er op het laatst heel voorzichtig een klontje boter of margarine doorheen. N.B. Wanneer de kastanjes op deze manier gekookt zijn, hebben ze de grootste kans om heel te blijven. U kunt ze ook helemaal gaarkoken in % uur en ze dan pellen; de kans op stukgaan is hierbij groter. Spruitjes-gehaktschotel I kg spruitjes • zout • enkele snee-

tjes bruin brood • 400 g varkensgehakt • I ui • boter of margarine • I ei • paneermeel • peper • nootmuskaat • iYj, dl bouillon • Maak de spruitjes schoon en kook ze bijna gaar in weinig water met zout in 10 minuten. Beboter een diepe vuurvaste schotel en bedek de bodem met een laagje bruin brood. Meng het gehakt aan met de kleingesneden, in wat boter of margarine gefruite ui, het ei, wat paneermeel, wat zout, peper en

nootmuskaat. Spreid de helft van het gehakt over het broodlaagje uit. Leg hierop de helft van de spruitjes. Spreid het overige gehakt over de spruitjes uit en leg de rest van de groente erop. Schenk de bouillon erover en leg hier en daar klontjes boter of margarine. Laat het gerecht met een deksel afgedekt in een warme oven 20 k 30 minuten staan. Presenteer er desgewenst aardappelpuree bij. Spruitjes met spek en paneermeel 250 g spek in plakjes • i kg spruitjes • 4 lepels paneermeel • Bak de plakjes spek uit tot ze lichtbruin en knappend zijn. Kook in die tijd de schoongemaakte spruitjes half gaar (10 minuten). Laat ze goed uitlekken. Neem de

plakjes spek uit de pan en hol warm. Bak het paneermeel ii spekvet lichtbruin en neem' met een lepel eruit. Voeg dan di gelekte spruitjes toe en si deze in het spekvet verder j Leg de plakjes uitgebai spek in het midden van een 5 verwarmde schotel. Schikl spruitjes eromheen en strooi B over het gebakken Schenk tot slot het spekvet etj Gebakken spruitjes 11 I kg spruitjes • zout • blot 25 g boter of margarine • r «• 1 ter of margarine • peterselie < Kook de schoongemaakte sp jes 5 minuten in weinig water zout. Laat ze goed uitlekken e ze dan door bloem. Smelt de t, of margarine in de koekepan. hierin de door bloem gewent spruitjes goudbruin in 15 i) minuten. Vermeng ze tot slot, de apart gebakken, kleingesi» ui en fijngehakte peterselie.

Tips s Laat spruitjes vooral niet te koken; ze worden dan bruii pappig, de smaak gaat acht en ze worden zwaarder Lekker ook is de geko*, spruitjes met gebruinde bot! margarine te o vergieten. Heeft u ’s avonds nog last het spruitjes eten ? (Bij kort ken is dat haast niet moge!| Geef dan een melk-, kamemeli yoghurttoetje na. Tenslotte nog een receptje spruitjes in de oven: Leg det spruitjes in een beboterde, p. vuurvaste schotel. Strooi er niet te dun laagje geraspte over en schenk hierover waf smolten boter. Laat in een it warme oven de kaas lichtb kleuren.