Ingevolge een opdracht van den Directeur van Onderwijs, Eeredient en Nijverheid werd door den leeraar in tropische ziekten met de aan den cursus deelnemende geneeskundigen een onderzoek ingesteld naar het meer dan gewoonlijk heerschen van koortsen te Batavia en naar de maatregelen, die daartegen genomen zouden kunnen worden. Uit dit onderzoek bleek, dat werkelijk de sterfte in de eerste helft van 1907 grooter was dan die in 1906, waarvan de oorzaak in het heerschen van malaria moet worden gezocht. Als middel ter bestrijding werd het verstrekken van chinine op ruime schaal aanbevolen.

Evenals vorige jaren werden door den Directeur van 's Lands Koepokinrichting en van het Instituut Pasteur Dr. A. H. Nijland een aantal theoretische lessen gegeven over vaccinatie en de hondsdolheid. De voor de praktijk zoo uiterst nuttige lessen in vee-en vleeschkeur moesten door het vertrek van den Gouvernementsveearts J. de Does worden gestaakt.

De arts J. D. Kaijser, specialiteit in huidziekten, gaf wederom geheel belangeloos cursussen in de het meest menigvuldig in de tropen voorkomende huidziekten en stelde de deelnemers aan den cursus in de gelegenheid zijn polikliniek in het Diaconnessenhuis op Tjikini te volgen. Op de theoretische lessen werden behandeld: Framboesia tropica, Microsporie, Trichophytie, Tinea imbricata, Tinea albigena, Caratés, Pityriasis versicolor, Erythrasma, Pityriasis rosea, Botryomycosis, Mycetoma, Pemphigus contagiosus, Miliaria papulosa (Lichen tropicus), Ulcus phagedaenicum tropicum, Elephantiasis en Lepra.

De volgende gevallen werden gedemonstreerd en voornamelijk met betrekking tot de differentieele diagnose en de therapie besproken:

Combustio 2

Dermatitis medicamentosa (e jodoformo). . . 2 Ecthyma 1