kaak blijvend was opgetreden. Er bestond een sterke uitbochting van den voorsten wand der linker maxilla superior. Het bovenste deel der zwelling was hard en vertoonde geen fluctuatie, het deel, grenzende aan den processus alveolaris gaf bij palpatie perkament-knetteren en duidelijke fluctuatie. Pijn was er niet, er bestond licht oedema van het onderste ooglid, lichte tranenvloed en een sterk slijmige secretie, die nooit purulent werd, uit het linker neusgat. Bij punctie werd een sero-sanguinolent vocht verkregen, waardoor aan de mogelijkheid van sarkoma werd gedacht. Dr. van den Vrijhoef verrichtte op verzoek van den demonstrator eene exploratie-incisie. Hierbij kwam een diep geel gekleurd vocht uit een groote ruimte met volkomen gladden wand zonder granulaties, zonder opening naar den neus. Men had dus te doen met een kyste. De voorwand werd weggenomen, in den ondersten kystewand werd een tand (caninus) aangetroffen.

Spreker herinnert er aan, dat men 3 soorten van kysten onderscheidt: le zgn. Giraldèssche kysten, 2e tandwortelkysten, tengevolge van een wortelperiostitis en 3e kysten ontstaan door retentie van tanden.

Microscopische praeparaten, door den Heer de Haan vervaardigd, worden door spreker gedemonstreerd, benevens photo's van patiënte voor en na de operatie. Het kosmetische effect is zeer gunstig, en spreker hoopt, dat de voorwand zich na niet te langen tijd zal sluiten.

Gelegenheid wordt gegeven patiënte in de donkere kamer nader te onderzoeken.

Naar aanleiding hiervan behandelt spreker nog de syphilitische antrum-aandoeningen, de malaria-neuralgieën en de hierbij mogelijke vergissingen.

Na dankbetuiging aan den spreker geeft de Voorzitter het woord aan den Heer Borger, tot het houden van zijn aangekondigde voordracht over Antilyssa-serum, die in extenso in het Tijdschrift is opgenomen.