Scheikundig onderzoek. ')

Smaak: goed.

Reuk: reukeloos.

Kleur: in dikke lagen eenigszins geel.

Klaarheid: helder.

Bezinksel: geen.

Ammonia J

Salpeterigzuurafwezig.

Salpeterzuur \

Organische stof: voor 1 L. water is noodig 0.0102 gr. kaliumpermanganaat.

Chloor: 1 L. water bevat 0.046 gr. chloornatrium.

Gloeiverlies: 0.020 gr. per L.

Hardheid: 1.68 Duitsche graden.

Vaste bestanddeelen: 0.708 gr. per L; bij gloeiing iets donker gekleurd, geen reuk naar verbrande dierlijke stoffen waargenomen.

Alkaliën: carbonaten, chloruren en sulfaten van de alkaliën aanwezig en een geringe hoeveelheid ijzeroxyde.

Bakteriologisch onderzoek.

Per 1 cc M. water zijn aanwezig 17 bacteriën, waaronder geene pathogene of coli-achtige.

Conclusie:

Geschikt om als drinkwater te worden gebruikt.

Noodzakelijke verbeteringen.

I. _ In den muur van het op de stijgbuis aanwezige waterreservoir is een deur, die bij ons bezoek ter plaatse openstond en niet behoorlijk met een slot afgesloten kon worden. De opzichter van de stoompomp deelde mede, dat hij door deze deur met een stok af en toe den stand van het water in het reservoir peilt.

0 Het scheikundig onderzoek van de in dit rapport besproken 4 watersoorten werd verricht door. den Militairen Apotheker der le klasse F. H. Leusden.