Hoe door onbevoegden soms zeer ernstige operaties gedaan worden, moge uit de volgende ziektegeschiedenis blijken.

P. No. 716, Matsaleh, oud 36 jaar, gewezen schipper, zegt sedert 4 jaar met het R. O. minder te zien. Aanvankelijk zag hij nevelachtig; dit werd met den dag erger, en thans ziet hij inet dit oog als in een dichten nevel.

Dit is ook het geval geweest met het linker oog, doch ongeveer 9 jaren geleden zou dit oog door een Bengalees, een zijner medeschippers, geopereerd zijn geweest. Volgens Patiënt zou deze staarsteker op de volgende wijze te werk zijn gegaan:

Eerst stak hij een klein, zeer scherp mes in zijn oogappel, waarop er vloeibare, witte massa uitkwam, bewerkte hem vervolgens met een schaar, en verbond het oog met een propje met iets kleverigs besmeerde watten. Hij moest toen 3 dagen met verbonden oog te bed blijven. Op den 5den dag werd het verband verwijderd en kon hij daarop weer zien.

Objectief wordt het volgende waargenomen:

Oogleden en bindvlies normaal, onder den bovenrand der cornea, iets naar binnen, is een onregelmatig, wit, streepvormig litteeken, waaraan eenige fijne synechiae anteriores vastzitten.

Voorste oogkamer diep, pupil min of meer sleutelgatvormig met onregelmatige randen; de top is naar boven binnen gericht. Beneden zijn nog eenige kapselresten. Bij bewegingen van het oog fladdert de regenboog. Lens ontbreekt, fundus normaal. Visus zonder bril 5/60, met + 11 5/is-

Hieruit blijkt, dat de operatie een normaal verloop heeft gehad, alleen was het mesje, waarmede de hoornvlieswond is gemaakt, blijkbaar niet scherp genoeg, getuige het onregelmatige hoornvlieslitteeken.

De cataracteuse lens op het rechter oog wordt met iridectomie geopereerd. De operatie is hierbij geheel nor-