Dat men al deze voorbereidende injecties en clysma's ook langeren tijd voor de operatie kan geven, werd bewezen bij een vrouw met diepliggend strumitisabsces:

Pantopon om 10 uur en dan successievelijk in 3 keer binnen '/2 uur 2 L. aetheroplossing 23/4 uur na de injectie. Corneareflex aanwezig. De vrouw sliep verder 1 uur vast.

Bij kinderen gaf hij geen voorbereidende pantoponinjecties. Een 12 jarige knaap, kleine alcoholist, kreeg successievelijk 3 L. aetheroplossing rectaal. Operatieduur 45 minuten. Een ander had maar l'/2 L. noodig.

De tolerantie treedt snel op, en 't voortduren der narcose is ook niet moeilijk te bereiken. Doorgebrekaan ervaringwerd wel eens te veel aetheroplossing in eens gegeven, of te snel op elkaar volgend. De gevolgen waren ademhalingsstoornissen, waarbij de ademhaling lang wegbleef. Deze fout is later vermeden door alleen wanneer de patiënt begint te reageeren, weer eenige honderde cc. aetheroplossing toetevoeren. Snel werd de patiënt dan weer rustig en kon doorgegaan worden met de operatie. Na het eindigen daarvan werd de overvloedige aetheroplossing weer verwijderd. Deze bedroeg soms 600-1300cc.

Voordeelen der rectaalnarcosen boven de infusiemethoden zijn: Inwerking op de erythrocyten wordt vermeden enz.; gevaar voor thrombenvorming is niet aanwezig. De tot nu toe gemaakte ervaringen zijn echter te gering om vérgaande conclusies te trekken, en Arnd meent slechts te kunnen beweren, dat men op deze wijze narcotiseerende evenveel en even weinig schaadt als met een inhalatienarcose.

Ongevaarlijk is de methode ook niet: men kan licht te veel geven. Arnd deed het op de volgende wijze: Een hooggeplaatste Erlenmeyersche kolf wordt gevuld met een aetheroplossing van 5%, door intensief schudden van de hoeveelheid aether in water van 20° verkregen. Men voert een slappen catheter zoo hoog mogelijk in het rectum in. Een afsluiter