In den laatsten tijd zijn mij door enkele collega's weder feiten medegedeeld, die zeer sterk voor liet nut der cholera-inentingen pleiten. Zoo zijn door 2 collega's inentingen op groote schaal verricht in kampongs en dessa's, waar voortdurend, niettegenstaande alle maatregelen, die er werden genomen, choleragevallen bleven voorkomen. Alle bewoners werden in korten tijd geënt met het gevolg, dat in de eerste dagen na de enting nog enkele choleragevallen zich voordeden, en daarna niet meer.

Dr. A. W. van Haeften deelde in de Vergadering, waarin deze voordracht werd gehouden, mede, dat hij in de Lampongsche districten, waar hij toen als Eerstaanwezend Officier van Gezondheid was geplaatst, op eene onderneming, waar voortdurend zooveel gevallen van cholera voorkwamen, dat de koelies er uit angst verder weigerden te werken, alle koelies ( + 400) tegen cholera heeft geënt, met het gevolg, dat in de eerste 5 dagen daarna nog 2 choleragevallen voorkwamen en verder geen enkel geval meer.

lil het Chineesche Hospitaal te Batavia werd in 1911 het geheele personeel, met uitzondering van één persoon, tegen cholera geënt. Slechts deze eene niet-geënte kreeg cholera en stierf, terwijl verder het geheele personeel vrij bleef.

Ook al mede geprikkeld door de slechte statistiek van Dr. Leopold te Stagen en de gevolgen, die de publicatie daarvan heeft gehad, heb ik getracht hier te Batavia gegevens te verkrijgen ter beoordeeling van de prophylactische waarde van het choleravaccin gedurende de laatste epidemie, die van Augustus tot November van dit jaar hier heeft gewoed. Ik heb mij hierbij uitsluitend bepaald tot de Europeesche bevolking, omdat ik de cijfers van de Inlandsclie bevolking niet geheel vertrouw.

Het eerste geval van cholera onder Europeanen hier te Batavia deed zich voor op 29 Augustus 1912 en het laatste geval op 11 November van dit jaar.