Sulzer wil de eenheid opt invoeren, dit is eene letter, die onder een hoek van 1 centigraad, dus 54 der nu gebruikte

minuten, wordt gezien. 1 opt is dus gelijk aan —

10.8

visus van Snellen en 6/6 visus = 10.8 opt.

Koster stelt voor: wil men op deze manier iets veranderen, dan moet de normale visus 50 genoemd worden; visus was dan 5 en '/50 visus = 1.

Landolt neemt eene schaal aan, waarbij de eenheid 10 is en de dubbele visus = 20. Eene gezichtsscherpte van '/io 8/eo Sn. was dan 1 en de visus '/so Sn. moet dan door een breuk voorgesteld worden nl. '/5 of 0.2.

von Siklossy stelt voor eene letter te kiezen met 1 cM distantia separabilis, wat met of ± >/35 Sn. over¬

eenkomt. De normale visus is dan 35 en 'visus = 3.5 eenheid.

De visus van een oog is des te grooter naarmate de afstand, waarop de letterproeven herkend worden, grooter is. De gezichtsscherpte van verschillende oogen staat tot de dikte der herkende letterproeven in omgekeerde, tot den afstand waarop zij herkend worden, in rechte evenredigheid.

Von Siklossy noemt de eenheid van gezichtssclierpte Acuitas. Hij neemt eene letter of figuur aan van 1 cM dikte, hoogte en breedte 5 cM., dus is de oppervlakte 25 cM2.

Als eenheid van gezichtsscherpte kan het herkennen van dit teeken op 1 M. afstand dienen. Noemen wij deze eenheid A, dan is de waarde in de formule van Snellen

~ als volgt:

d = 1 M. dan is A=-^-, waarbij onder D' de afstand van

het absolute herkennen van een figuur van 1 cM. dikte begrepen wordt. D' is dus gelijk aan den afstand, waaronder deze letter in het oog valt onder den gezichtshoek van 1 . Uit berekening volgt, dat van eene distantia separabilis, die 1 cM. is, in het oog op een afstand van 34 : 376 m. de gezichtshoek van 1' ontstaat. Als wij deze waarde voor