resultaten opgeleverd, welke kunnen vergeleken worden met het door stoom gedestilleerde water, wat betreft geur, helderheid en conservatie. Een feit dat vermeld moet worden is, dat op deze laatste wijze bijna de helft meer oranjebloesemolie verkregen werd, dan bij de destillatie op het open vuur. Soubeiran zegt (Traité de Pharm., 4e ed., t. 1, ip. 378;) „Men heeft gemeend op te merken, dat men minder vlugge olie door stoom-destillatie bekomt; men heeft zulks een weinig ligtvaardig daaraan toegesohreven, dat de olie inniger met het water verbonden was; doch het feit is twijfelachtig. De inrigting van den toestel, beschreven bij Soubeiran, afkomstig van Desmarets en gewijzigd door Méro, laat niets te wensehen over, wat betreft de voldoende en gemakkelijke afzondering der vlugge olie.” Eene uitzondering op de stoom-destillatie, welke anders bijna altijd behoort aangewend te worden, betreft de destillatie van rozenwater. Eet rozenwater door stoom-destillatie bereid, was steeds zwakker, dan dat op het open vuur verkregen was. Wij vonden, dat, hoe meerde bloemenzamengedrukt waren, hoe zwakker ook het water was. De damp raakt de massa der bloemen niet op gelijke wijze, maar wel als zij minder zamengedrukt zijn. De bloembladen plaatsen zich zoodanig op elkander, dat men, als de destillatie is afgeloopen, nog eene goede hoeveelheid bloemen vindt, die nog een deel hunner kleur en reuk behouden hebben. Men heeft dit feit somtijds waargenomen, als men op het open vuur gedestilleerd had , als men namelijk eene te groote hoeveelheid bloemen inden toestel had willen brengen, en men leert er uit, dat de rozen niet te sterk inden ketel moeten zaamgedrukt worden. In verre de meeste gevallen levert de stoom-destillatie boven die op het open vuur de volgende voordeelen: 1. De gedestilleerde wateren bewaren eene frischheid van geur, welke de andere nimmer bezitten. 2. Zij missen altijd den ketelreuk.

278