bussen. Op deze wijze zal men het reagens het gevoeligst verkrijgen, zoodat het papier bij de minste aanwezigheid van ozon eene blaauwe kleur aanneemt. Gewoon schrijfpapier is niet geschikt voor de bevochtiging met joodpotassiumstijfsel; het blijft op verschillende plaatsen ongekleurd, slechts op enkele plaatsen verschijnen kleine wigvormige figuren, en wanneer het vochtig wordti5 vertoont het eene ongelijkmatige oppervlakte.

Aanwijzing van cantharidine. De onoplosbaarheid van cantharidine in zwavelkoolstof heëft Mortreux een middel aan de hand gedaan , om het af te zonderen en quantitatief te bepalen. De cantharides worden eerst met chloroforme uitgetrokken , waarbij het cantharidine met het vet oplost en na verdamping van het chloroform inden onzuivereu staat kristalliseert. Behandelt men deze onzuivere massa met zwavelkoolstof , dan lost de vetaohtige zelfstandigheid op en het cantharidine blijft zuiver terug. Bereiding van chineschen inkt. Het Journal of Photo gr. beveelt daartoe het volgende voorschrift aan. 3 Deelen vischlijm worden in beet water opgelost, en onder deze heete oplossing naauwkeurig gemengd eene massa, verkregen door 1 deel drop in 3 deelen week water opgelost met 1 deel ivoorzwart zamen te wrijven. Naoudereenmenging wordt het water verdampt en het overblijfsel in eenen geölieden blikken vorm gebragt. Pilulae Blancardi. Ten opzigte van deobereiding dezer pillen vinden wij bij Hager de volgende opmerkingen. De beste verhouding is : limatura ferri 33 deelen , jodium 64, sacchar. 40, pulv. althaeae 40 , pulv. liquirit. 130, water 90 deelen. Eene drooging van’de oppervlakte is noodzakelijk, en om de pillen week te doen blijven, zou het beste zijn 15—30 deelen glycerine in plaats van water aan te wenden. De tolubalsamtinptuur tot overdekking is het best temaken uit 98 procentigen wijngeest van den bandel met 1 proc. lacca in tabulis. delteiinmiddelen, Qillé's ijzerjodure bevattende olie is eene spécialité dooiden Parijsohen apotheker Gillé als oleum ferri jodati in den handel gebragt, waarbij als reactie op de tegenwoordigheid van het ijzerjodure inde olie wordt opgegeven de olie in aether op te lossen en bij de oplossing eenige droppels salpeterzuur en vervolgens een weinig eener verdunde oplossing van ferrooyaanpotassium te voegen. Br zal dadelijk een sterk praecipitaat van berlijnsch blaauw ontstaan, dat het ijzerjodure zal aanwijzen. Met slecht bereide olie zal men dit resultaat niet verkrijgen. In het Journal de Pharmacie et de chimie geeft Eabourdin, Apotheker te Orleans, eene geheel andere verklaring van de zaak. Het reagens, door Gillé opgegeven, wordt niet alleen door Rabourdin eene dwaling geheeten, daar de reactie niet door het ijzer inde olie ontstaat, maar door de werking van het vrije salpeterzuur op het ferrocyaanpotassium, zoodat zij door elke olie op dezelfde wijze behandeld kan worden vportgebragt; maaier werd zelfs bij eene goede scheikundige analyse wel jodium maar volstrekt geen ijzer inde olie van Gillé gevonden. Hager herinnert bij mededeeling van dit feit, dat de syrupus lactucarii van Aubergier, die zooveel naam maakte, geen spoor lactucarium maar opium bevatte, hoewel Aubergier een geheel veld met salade bebouwde, om voor i

| het oog van het publiek lactucarium in te zamelen. | löwenzahn-extract van J. Petrykowski, hofleverancier ite Berlijn , aanbevolen tegen miltlijden, geelzucht, hypochondrie , haemorrhoïdaallijden, enz. en voor 10 Sgr. (60 ets.) de 4 ined. oneen verkocht, bleek bij onderzoek te bestaan uit aardappelstroop met een weinig honig, drop en sporen van salpeter en salmiak, zonder eenig teeken , dat op taraxaoum duidde. Nerven-extract van Dr. Behr wordt door den vervaardiger beschreven als uit de krachtigste oostersche geneeskundige planten bereid met verwijzing naar de oude Egyptenaren, die aan dergelijke middelen de sterkte en veerkracht hunner ligchamen te danken hadden. Het navorschend oog van Dr. Wittstein heeft de industrie onderzocht en door hem werd bevonden, dat dit hoog aangeprezen middel tegen een tal van ziekten, zelfs epilepsie, tering, zielsziekte , aanbevolen en voor 30 Ngr. (ƒ 1,30) verkocht, uit niets bestond dan uit 41 drachmen boomolie, J drachme lavendelolie, drachme terpentijnolie en 3i drachmen 80 procentigen wijngeest. Openlijke correspondentie. Door den Heer W. K. V. te H. worden de volgende vragen tot openlijke beantwoording gesteld : Is het raadzaam de vin, opii arom. , zoo als zulks door onze Pharmac. wordt voorgeschreven, te filtreren na de oplossing van het extr. opii, of zoude men daardoor niet eenige werkzame bestanddeelen van het opium verwijderen, daar het niet geheel inden wijn oplosbaar is? Welke is de beste methode tot het gereedmaken van pillen , waarin 01. terebinth., b. v. 2 scrup. op zestig pillen, voorkomt. Eijerdojer wordt tot nog toe als het beste bindmiddel bevonden; evenwel iaat de massa nog wel iets te wcnschen over. T. B. te S. In het volgend nommer. Persoonlijke aangelegenheden. Door de Provinc. Geneesk. Commissie te Haarlem tot apotheker bevorderd de Heer A. Koot van Alkmaar. Door de Provinc. Geneesk. Commissie van N. Brabant de Heer A. Opdenoordt van Venlo. JLdvertentien. APOTHEEK. MOOG-EEIJEI. Ben fatsoenlijk jong mensch, P. Gr., van goede getuigschriften voorzien, het recepteren kundig, ruim 10 jaren bij het vak werkzaam, zag zich gaarne tegen Februari] of later als BEDIENDE-EXTEENE te Amsterdam geplaatst. Ook is hij-niet ongenegen, om in een Magazijn of Handelszaak van Droogerijen en Chemicaliën voor Commissiewerk op te treden, zijnde daarmede ten volle bekend. Hierop reflecterenden gelieven zich te adresseren franco, onder lett. A. 8., bij den Boekhandelaar D. B. CENTEN te Amsterdam. *£* Bij C. L. BRINKMAN te Amsterdam ziet het licht: HANDLEIDING BIJ DE BEOEFENING- VAN HET CHËMISCH-PHARMACEÜTISCH gedeelte DEB PIIIRU€OPOËA. XËËRLIIDICi. Ingerigt voor hen, die zich willen bekwamen voor het examen als Apotheker, door D. VAN BEUNINSEN VAN HELSDINGEN. Iste Afl. Bladz. 1—64. Gr. Bvo. f 0,50. Het geheele werk zal in niet meer dan negen afleveringen compleet zijn. •Snelpersdruk van H. C. A. ïhieme te Nijmegen.