Black 6. dagen en vond dikwijls lood. De manier van onderzoo* bestond in bet verdampen van het water tot droog, deze droge massa te gloeien en na de gloeiing in azijnzuur en gedestilleerd water zooveel mogelijk op te lossen en te filtreeren. Het heldere vocht werd voor een gedeelte onderzocht op eene witte porseleinen plaat met jodetum kalicum. Bij aanwezigheid van lood wordt het vocht dooreen spoor jodetum kalicum dadelijk geel anders eerst na eenigen tijd. Als men te veel jodetum kalicum gebruikt, gelukt de reactie niet.

■ Een tweede gedeelte werd op een horlogeglaasje met eene oplossing van bichromas kalicus behandeld j is er lood aanwezig, dan ziet men duidelijk de wolkjes van chromas plumbicus; en eindelijk voegt men bij laatste gedeelte eenige droppels salpeterzuur en vervo – „ens versch zwavelwaterstofwater dan mag er geene zwarte kleuring ontstaan, waaruit zich na eemgen ij een donker gekleurd praecipitastje afscheidt. Het is mij gebleken , dat de oorzaak van de aanwezigheid van lood in dit water gelegen is m den koperen cilinder, waarin het water met liet koolzuur in aanraking komt ■ deze cilinder is van binnen vertind en dit tin is in vele gevallen loodhoudend. – De Duitsche toestellen schijnen mij toe veel beter te zijn in dit opzicht dan Eransche. j-jEd. Dw. Dienaar, W. Eobbrtson Az. Zonder op de waarde der methode van den heer E. iet3 te willen afdingen, meenen wij toch dat ook bij onze meer eenvoudige wijze van onderzoek het lood indien het aanwezig was geweest, zich zou geopenbaard hebben. Immers, toen wij het water tot een klem volumen verdampt hadden en bij de gelede massa die terugbleef na het zwavelwaterstofwater , een zuur (chloorwateratofzuur) hadden bijgevoegd, ontstond er geene reacue , hetwelk zeker het geval zou geweest zijn bij aanwezigheid van lood, al was dit dan pok bij de verdamping onoplosbaar geworden. Er zou immers chloorlood gevormd zijn en hoewel dit moeilijk oplosbaar is , zon er toch bij de o-eringe aanwezigheid van het lood genoegzame vloeistof aanwezig zijn geweest, om het op te lossen en reetje zwavelwaterstof de bekende reactie te verloonen. J erkennen echter gaarne , dat men beter doet, de stof vooraf zuur te maken met salpeterzuur. De gloeiing der droge massa bij de methode van en. heer B zal ten doel hebben het vernietigen van orga.“h, , .« aanwezigheid de d.id.l,ktad der loodreactie vermindert. Nederland 7 October 1866. Aan mijne Collega’s ! De meesten uwer zullen waarschijnlijk nu onlangs in de Haarl. Cour. (of in het dagbl. v. Z. H. en sGr.?)de advertentie gelezen hebben, waarmede een'vader eene openlijke dankbetuiging toebracht aan den schrijver va eene andere advertentie (mede zoo ik mij met bedueg,

inde Haarl. Cour. geplaatst) , waardoor men waarschuwde voor de dienstneming bij het corps milit. geneest, der Zeemacht; onder de raadgeving zich vooraf goed van alle daarbij behoorende zaken op de hoogte te stellen. Zoowel de lezing van de eerste als van de laatste advertentie gaf mij niet alleen eenige aangename oogenblikken, maar deed mij zelfs het besluit opvatten mede een dergelijken door de ondervinding gewaarborgden raad aan mijne toekomstige collega’s te geven. Van den vorm, dien ik mij daartoe voornam te bezigen, heb ik atgezien ; deo-enen over wie ik schrijven zoude, lezen zulk geschrijf niet, daarenboven heb ik weinig lust een umson mde woestijn te helpen aanheffen. Wie uwer dus inde Staatscourant een van de vele artikelen lezen mocht, waarin de Inspecteur v.d. geneesk. dienst der landmacht herhaaldelijk apothekers oproept, die genegen mochten zijnde betrekking van apotheker der 3de klasse bij het leger waar te nemen , hun diene als ampliatie op die artikelen het volgende : Informatiën kunnen verkregen worden (lees: moeten genomen worden) bij de eerst aanw. apothekers inde Garnizoenen, en verder aan ’s Rijks magazijn van geneesmiddelen te ’s Gravenhage, m welke laatste inrichting tevens inzage gevraagd kan (lees ; moet „tua ees AGITDR”) worden van de instructien , die voor de dienstverrichtingen der apothekers zijn vastgesteld. Verder beveel ik zeer aan de aandacht eenige maanden met zijne lectuur inde Staats-Courant terug te gaan , om op te merken, met welk een aandrang men zich beijvert die schoone , lucratieve , positie te verkrijgen. Men Ijierinnere zich tevens wat over de Milit. pharmacie m dit Weekblad geschreven is. Sapieuti sat ! Waar dus, zoo als bij ons , geëxamineerde apothekers! (zie de aanvragen inde Staats-Courant) vader noch voogd zich meer met de zorg voor de toekomst van hunnen zoon of pupil belasten en wij meestal zelven moeten toezien, in welke omgeving wij ons plaatsen of verplaatsen, wege verhoogde waakzaamheid tegen mindere ervaring op. Met de spoedige plaatsing van dezen brief aan den redacteur van het pharm. Weekblad aan te bevelen, meent EEN APOTHEKER zijn plicht gedaan te hebben. spêïritjkë~~cörrespondentte. Tin. N. Uw laatste vraag hebbenJ*!e"jS Blad der vorige week verscheen. Advertentien. P. J. HAAXMAN, Apotheker te Rotterdam, verlangt met 1. November een TWEEDE BEDIENDE, uitsluitend voor de receptuur . tegen genot van kost, inwoning en billijk salaris. —— I Snelpersdruk van H. C. A. Thieme, te Nijmegen.